Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Evlilik Üzerine

“ Erkekler Mars’tan kadınlar Venüs’ten” (*) diye bir kitap var. Bu kitapta erkekler ve kadınlar ayrı ayrı dünyaların insanları olarak anlatılıyor. Erkeklerde olaylara akıl ve çözüm odaklı yaklaşım var. Kadınlarda his ve duygular daha ön planda. Bu şekilde iki değişik fikir dünyası toparlanınca bütün oluyor. Elmanın iki yarısı birleşiyor. Tam bir elma yapıyor. Diğer bir tanımlama ile eşler, bir ayakkabı çiftinin sol ve sağıdırlar. Buradaki püf noktası sol ayakkabıyı sağa, sağ ayakkabıyı sola giyemezsiniz. Her ikisi de yerinde güzeldir. Dolayısı ile evlilikte hanım iç işleri bakanı, bey de dış işleri bakanıdır.

Kur’an’da da “Düşünüp ibret alasınız diye her şeyden (erkekli dişili) iki eş yarattık. Zariyat 49” buyuruluyor.

Zevc-Çift: Müfessirler “Her şeyden çift çift yaratma”nın anlamını açıklarken daha çok “gece-gündüz, erkek-dişi, yer-gök, insan-cin, iman-küfür, ay-güneş” gibi karşıtlık örnekleri üzerinde durmuşlardır.

Ayrıca Yâsîn Suresindeki ayette,

“Toprağın bitirdiklerinden, kendilerinden ve daha bilmedikleri nice şeylerden bütün çiftleri yaratan Allah her türlü eksiklikten uzaktır.” (Yasin, 36/36) buyurularak, kâinatta insanın bildiği ve bilmediği bütün çiftleri yüce Allah’ın yarattığı belirtilmekte ve her birinin paydaşı, eşi, benzeri, karşıtı olan bu çiftlerin hepsinin yaratılmışlık özelliğine, dolayısıyla bunları yaratanın tek olduğuna dikkat çekilmektedir.

Peygamberimiz, Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm ferman etmiş: "Evleniniz, çoğalınız. Ben kıyamette sizin çokluğunuzla iftihar edeceğim."

Bu Hadis-i Şeriften evlilikte esas alınan önemli bir noktayı öğreniyoruz, o da neslin devamını sağlamaktır. Yani kişi neslini devam ettirebilecek kadar çocuk sahibi olmasını Peygamberimiz (sav) tavsiye etmektedir.

Peygamberimizin (sav), çoğalmasını istediği nesil, Allah yanında da makbul olan, O’nun rızasını kazanmaya istekli bulunan islam dinini dünya ve ahiret hayatı için yaşayan ve yaşatan bir nesil olmalıdır. Kur’ân-ı Kerim, değişik nur saçan beyanlarıyla iyice düşünüp bir işin hakikatini tetkik etmek için en sağlam kaynaktır:

“Servet ve oğullarınız, dünya hayatının süsüdür; ebediyet vadeden iyi işler ise, Rabbinin nezdinde sevapça daha hayırlı, ümit bağlamaya da daha lâyıktır.” (Kehf, 18/46)

Evet, işlerimiz ahirete yönelik ise siz Rabbinizden, o da sizden hoşnut olacağı bir yola girmiş sayılırsınız.

Evlenmede asıl hedef, Allah’ı ve Resul’ünü hoşnut edecek hayırlı bir neslin yetiştirilmesidir. Onun için dindar, milletine aşık, ailesine sımsıkı bağlı, çocuklarının terbiyesi üzerinde hassasiyetle duran kimseler, Müslümanlar ne yapmalıdır? Yoluna ve usulüne uygun, meşru şekilde çocuk sahibi olma konusunda kesinlikle tereddüt etmemelidirler.

Evlerini irfan yuvası olması

Eviniz bir küçük Medrese-i Nuriye, bir irfan mektebi olsun ki, bu evlilik sünnet tam yerine gelsin. Peygamberimizin sünneti, Sünnet-i seniyenin meyvesi olan çocuklar âhirette size şefaatçi olsunlar. Dünyada da îmân dersini alıp size hakikî evlât olsunlar.

(*) “Erkekler Mars’tan kadınlar Venüs’ten” Kadınların ve erkeklerin birbirleriyle olan ilişkilerine farklı yaklaşımlarını sergiliyor. John Gray, kişilerin 'Aşk Mektupları' tekniğiyle duygularını daha kolay ve dürüstçe açıklayabileceklerini öne sürüyor. Erkekler Mars'tan, Kadınlar Venüs'ten karşı cinsle iletişiminizi geliştirecek ve ilişkilerinizden elde etmek istediklerinizi sağlayacak pratik bir rehberdir... Karşı cinsle doyurucu ilişkiler kurmak isteyen herkes bu kitabı okumalı. Altın Kitaplar, 28. Baskı.

evlilik-uzerine-17112022_html_a3512b1f9ba34a7.gif

2

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi