Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Kur’an Ayı Ramazan ve Şükür,: Şehr-i Antep

Gaziantep'te onbir ayın sultanı Ramazan’a kavuşmanın sevinci ve mutluluğu içindeyiz. Cenab-ı Hak bu mübarek ayda başta Kur’an okuyarak ve diğer ibadetlerimizi yaparak ihya etmek (Oruç, namaz, zekat, iftar, fitre vermek vs) nasip eylesin. Amin.

Ramazandan bir önceki gün yani 10 Mart 2024 tarihindeki Milyoner yarışmasındaki 300 000 TL’lık soru “ O halde Rabbinizin nimetlerinden hangisini yalanlayabilirsiniz?” ayetinin 31 kere geçtiği sure hangisidir? İdi. Cevap şıkları arasında Fatiha Suresi, İhlas Suresi, Rahman Suresi ve Bakara Suresi vardı. Bu şıklar içinde doğru cevap tahmin ettiğiniz gibi Rahman suresi idi.

Kur’an’da “Hâlâ şükretmezler mi?” Yâsin Sûresi, 36:35, 73. “Şükredenleri elbette mükâfatlandıracağız.” Âl-i İmrân Sûresi, 3:145. “Şükrederseniz nimetimi elbette arttırırım.” İbrahim Sûresi, 14:7. “Yalnız Allah’a kulluk et ve şükredenlerden ol.” Zümer Sûresi, 39:66.. gibi âyetlerle gösteriyor ki, Rahmân olan yaratıcının, kullarından istediği en mühim iş şükürdür. Furkan-ı Hakîmde gayet ehemmiyetle şükre davet eder. Ve şükür etmemekliği, nimetleri yalanlama ve inkar suretinde gösterip, “ O halde Rabbinizin nimetlerinden hangisini yalanlayabilirsiniz?” Rahmân Sûresi, 55:13 vd. fermanıyla, Rahmân Suresinde şiddetli ve dehşetli bir surette otuz bir defa şu ayetle tehdit ediyor. Şükürsüzlüğün bir yalanlama ve inkar olduğunu gösteriyor.

Allah, yeryüzünü bir nimet sofrası şeklinde yaratmıştır. O sofraya çeşitli nimetleri dizmiş, harika ihsanlarla donatmış, bezetmiş, sonsuz şefkatini ve harika ve muazzam cömertliğini göstermiştir. Lakin insanlar, gaflet perdesi altında ve sebepler dairesinde, bu mühim hakikati tam göremiyor, unutuyor.

İşte Ramazan ayında müminler intizamlı bir ordu hükmüne geçiyor. Yani Allah’ın ziyafetine davet edilmiş bir şekilde, iftar vaktinde "Buyurunuz!.." emrini bekliyorlar gibi bir kulluk tavrı göstermeleri ile Allah’ın mükemmel rububiyetine (Cenab-ı Hakkın, her zaman, her yerde, her mahluka muhtaç olduğu şeyleri vermesi, terbiye ve tedbir ve malikiyeti ve besleyiciliği keyfiyeti), eşsiz şefkatine ve sayısız nimetlerine mukabil, muazzam ve düzenli bir ordu gibi karşılık veriyorlar. Ramazan bu gafleti kırmak ve dağıtmak için, bütün Müslümanları muazzam bir ordu hükmüne getiriyor. Her gün serbestçe yeyip içtikleri şeylerden imsak ile iftar arasında ellerini çekiyorlar. Hür olmadıklarının farkına varıyorlar, her şeyin tedbir ve terbiyesinin Allah’ın elinde olduğunu idrak ediyorlar.

Resmî bir merasimde askerler belli bir disiplin ve intizam içinde resm-i geçit yaparken, bir askerin o nizamı, disiplini ve ahengi bozacak bir hareket yapması ne denli cezaya müstahak olduğunu göstermez mi? Biz de bu mübarek oruç ayını en iyi şekilde değerlendirip, Allah’ın rızasını kazanma gayreti içinde olmalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi