Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Kadir Gecesi ve Ramazan Bayramı 5.4.24

Bu sene inşalalh 5 Nisan 2004 tarihinde Kadir Gecesini idrak ve ihya edeceğiz. İnşallah 11 Nisan Çarşamba günü de Ramazan bayramı başlıyor.

Tüm okuyucularımın Kadir Gecesini tebrik eder, 80 sene manevi ömür sevabına nail olmalarını dilerim. Malum Kadir Gecesi 1000 aydan hayırlı olduğunu Kur’an müjdeliyor. O da 83 sene manevi ömür yapıyor. Ramazan ayı içinde bunu kazanmamız mümkündür. Seksen sene sevabı kazanmak lafla olmuyor. İmkanlarımız oranında ciddi çalışmakla kazanılmaktadır. Bildiğiniz gibi Allah hikmetinin gereği olarak bazı şeyleri bazı şeylerin içinde saklamıştır. Bunlardan biri de Kadir Gecesini Ramazan ayı içerisinde saklamıştır.

Kadir Gecesinde elden geldiği kadar Kur’an okumak, dinlemek, manaların anlamakla meşgul olmak büyük bir kardır.Ayrıca günahlarımıza istiğfarla meşgul olmak, estağfirullah demek lazımdır. Bunun yanında peygamberimize salavat getirmek, ismini anmak ve ona dua etmek çok ehemmiyetlidir.

Kur’ân-ı Hakîmin 114 suresi, 6 666 ayeti ve 300 620 harfi vardır. Kur’ân-ı Hakîmin her bir harfinin, bazen on, bazen otuz bin (meselâ, haşhaş tohumunun çokluğu gibi, Kadir Gecesinde okunan âyetler gibi). Ve “O gece bin aya mukabil” işaretiyle, bir harfinin o gecede otuz bin sevabı olur, anlaşılır. Kur’an okumayı bilmeyenlere de bir kolaylık vardır. Kur’an bilmeyenler “Üç İhlâs, bir Fatiha” okuyarak “kısa hatim” yaparlar, hatim sevabı kazanabilirler. Bu şekilde Kadir Gecesini değerlendirip, karlarını birden bine çıkarabilirler. Hadis’te pek büyük bir müjde olarak "Kadir Gecesi'ni, kim sevabına inanıp onu kazanmak ümidiyle ihya ederse geçmiş günahları bağışlanır." buyrulmuştur.

Bu vesile ile gelecek Ramazan Bayramınızı tebrik ediyorum. Allah daha nice bayramlara hem bize, hem de bütün akraba, tanıdık, ahbap, arkadaş ve dostlarımıza sağlık, sıhhat, huzur, sevinçle kavuştursun.
Bayramlar sevinç günleridir. Diğer zamanlardan daha çok sevincimizi göstermeliyiz. Bu sevinç tavrı özellikle çocuklara, muhtaçlara, yaşlılara, hastalara, anne-babaya gösterilmelidir. Çünkü "Ailen yanında ise zaten bayramdır."
Bayramlar eş-dost, hısım akraba ile yapılır ve bayram vesilesi ile en uzak akrabaların dahi hali-hatırı sorulur, hayır duaları alınır.

Sözü daha fazla uzatmayıp yazımızı hakiki bayramdan bahseden Alvarlı Efe Hazretleri [v.1956] (Muhammed Lütfi Efendi)'nin şiirinden bir kısımla bitirelim:
Mevlâ bizi afvede Gör ne güzel ıyd olur Cürm ü hatalar gide Bayram o bayram olur Dilde ki Rahmân olur Dertlere dermân olur zâde fermân olur Bayram o bayram olur Lutfî’ye lutf u kerem Dâhil-i bâb-ı harem Dâima Allah direm Bayram o bayram olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi