Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Pişman Olduğumuz 5 Şey

İnsan bazen yaptığı işlerden pişman olur. Tabii ki son pişmanlık fayda vermez. Ama zararın neresinden dönülse kardır. “Ölmeden Önce En Çok Pişman Olduğumuz 5 Şey” kitabı da işte bu noktada devreye giriyor. Bu kitap bir tercüme kitap. Yazarı Bronnie Ware kitapta kendi tecrübelerini aktarıyor.

Arka kapak bize kitap ile ilgili ipuçları veriyor:

“Hiç kimse hayatı boyunca bir başkasının gözleriyle görüp bir başkasının kalbiyle hissedemeyeceği için kimse birbirinin ne çektiğini de bilemez. Kalbini dinle ve korkma…”

Bize özet beş tavsiye:

Keşkesiz bir hayat yaşamak için…

1-Cesur olun.

2-Hırsınıza yenilmeyin.

3-Dürüst olun.

4-Kendinize ve çevrenize değer verin.

5-Mutluluğu kovalayın.

‘Ölmeden Önce En Çok Pişman Olduğumuz 5 Şey’ kitabı yazar Bronnie Ware’ın ölüm döşeğindeki hastalara bakıcılık yaparken kaleme aldığı hatıralarından oluşuyor. Ölüm, hayat, hastalık, yaşlılık gibi konularda Bronnie bakımlarını yaptığı hastaları ile konuşuyor. Bu kitap ahir ömründe, hayatının sonuna doğru, kendilerini ölüme yakın hisseden insanların Bronnie ile sohbetlerinde paylaştıklarından oluşuyor.

Bronnie muhatap olduğu insanlarla samimi sohbetlerinde hayatın sonuna gelindiğinde yaşanılan pişmanlıkları fark ediyor. Bu insanların pişmanlıkları arasında benzerlikler olduğunu keşfediyor. Bu keşifler ve 5 madde olarak sıralanan pişmanlıklar şu anda yaşayan bizlere çok değerli bir armağan olabilir.

Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az.

Bronnie’nin yazdığı 5 madde hayata bakış açımıza olumlu katkı yapabilir. Söz ortayadır, illa da alanadır.

‘ Tekrar dünyaya gelsem: Başkalarının benden beklediği gibi değil de kendi istediğim gibi yaşama cesaretine sahip olmak isterdim. ’

Bu kadar çok çalışmazdım. ’ Burada çok çalışmaktan kasıt aşırı, kendini yıpratacak derecede, çoluk-çocuğunu, çevresini ihmal edecek kadar işkolik olma manasındadır. Yoksa Kur’an’da mealen "İnsana ancak çalıştığının karşılığı vardır."(Necm, 53/39) buyurulur. Yani istirahat ve teneffüs, dinlenme vakitlerini iyi ayarlamak gerekir.

Duygularımı ifade etmekte daha cesur olurdum. ’

Arkadaşlarımla bağlantımı koparmaz, onlarla daha çok zaman geçirir, paylaşmam gereken şeyleri paylaşırdım. ’ “En çok değer verdiğin arkadaşlarınla asla iletişimini kesme. Seni olduğun gibi kabul eden ve seni gerçekten çok iyi tanıyan insanlar her şeyden değerlidir.”

Daha mutlu bir hayat yaşamak için kendime izin verirdim. ’

(Ölmeden Önce En Çok Pişman Olduğumuz 5 Şey. Orijinal adı:Top 5 Regrets Of The Dying Yazar: Bronnie Ware Çevirmen: Meliha Özge Onan. Yakamoz Yayınları · Ekim 2012 )

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi