Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Kadir Gecesinin Fazileti

80 sene ibadetli bir baki ömrü kazandıran Kadir Gecenizi ve gelecek Ramazan Bayramınızı tebrik ediyorum. Kadir Gecesi gibi bir tek gece, seksen küsur seneden ibaret olan bin ay hükmünde olduğunu, Kur’ân’ın hükmü, suresi gösteriyor. Allah bazı şeyleri bazı şeylerin içinde saklamıştır. Kadir Gecesini Ramazan ayı içerisinde saklamıştır.

Kadir Gecesi ile ilgili olarak Kur’an’daki Kadir Suresi çok manidardır ve çok hikmetleri içinde barındırmaktadır. Kadir Suresinde mealen şöyle buyrulmaktadır: [1. Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. 2. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? 3. Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır. 4. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. 5. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar.]

Kadir Gecesi gibi bu mübarek gecelerde elden geldiği kadar Kur’an okumak, dinlemek, manaların anlamakla meşgul olmak büyük bir kardır.

Ayrıca günahlarımıza istiğfarla meşgul olmak, estağfirullah demek lazımdır. Bunun yanında peygamberimize salavat getirmek, ismini anmak ve ona dua etmek çok ehemmiyetlidir.

Kadir Gecesi için belirli bir gün Ramazan Ayı içersinde tayin edilmemiştir. Ancak Müslümanlar, ümmet Ramazan ayının 27. Gecesini Kadir Gecesi olarak genelde ihya ettikleri için Cenab-ı Hakkın rahmetinden o geceyi Kadir Gecesi sayıp 80 sene ibadet sevabını vermesi umulur, Allah’ın fazlından beklenir. Bunun için dua dua Allah’a yalvaralım.

Bizler “Allah’ım bu Ramazan Ayındaki Kadir Gecesini bizlere bin aydan hayırlı kıl.” Diyerek yalvarıyoruz.

Kur’ân-ı Hakîmin her bir harfinin bir sevabı var, bir hasenedir. Fazl-ı İlâhîden, o harflerin sevabı sünbüllenir, bazan on tane verir, bazan yetmiş, bazan yedi yüz (Âyetü’l-Kürsî harfleri gibi), bazan bin beş yüz (Sûre-i İhlâsın harfleri gibi), bazan on bin (Berat Gecesinde okunan âyetler ve makbul vakitlere tesadüf edenler gibi) ve bazan otuz bin (meselâ, haşhaş tohumunun kesreti, çokluğu gibi, Kadir Gecesinde okunan âyetler gibi). Ve “O gece bin aya mukabil” işaretiyle, bir harfinin o gecede otuz bin sevabı olur, anlaşılır.

Bazı insanlar Kur’an okumayı bilmediklerini bahane edip bu mübarek gecelerden az feyiz almaktadırlar. Halbuki Kur’an okumayı bilmeyenler için de kolaylık vardır. “Üç İhlâs, bir Fatiha, muhtasar, kısa bir hatim hükmünde olduğundan ona vakit tahdit edilmez. Her vakitte gayet müstahsendir.” Kur’an bilmeyenler bu şekilde “Üç İhlâs, bir Fatiha” okuyarak hatim yaparlar ve Kadir Gecesini değerlendirebilirler.

Hadis’te "Kadir Gecesi'ni, kim sevabına inanıp onu kazanmak ümidiyle ihya ederse geçmiş günahları bağışlanır." Buyrulmuştur.

Aişe validemiz, "Şayet Kadir Gecesi'ne tevafuk edersem nasıl dua edeyim?" diye Allah Resulü'ne sormuş, Fahr-i Kâinat Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) de ona, "Ellâhümme inneke afüvvün, tuhibbu'l-afve fa'fü annî" (Allah'ım! Şüphesiz Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet.) duasını öğretmiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi

İpek ve Anneler Günü

10 Mayıs 2025 Cumartesi 10:39

Başarının Yolu Başarısızlıktan Geçer

01 Mayıs 2025 Perşembe 11:57

Hayattan Ne Öğrendim?

17 Nisan 2025 Perşembe 11:03

“Merak İlmin Hocasıdır”

10 Nisan 2025 Perşembe 11:32

Kur’an nedir, Tarifi nasıldır?

21 Mart 2025 Cuma 09:45

Ramazan Ayı

26 Şubat 2025 Çarşamba 11:54

Hayvan Okulu Masalı

20 Şubat 2025 Perşembe 12:21