Prof. Dr. Sıtkı Göksu
Yapay Zeka ve Tıp
Yayınlanma:
- Günümüzde dijital teknolojilerin hızla geliştiği ve birçok alanda hâkimiyet kurmaya başladığı bir dijital dönüşüm sürecindeyiz. Hızla ilerleme gösteren teknolojik gelişmelerle birlikte, modern tıp uygulamalarının birçok dalında geniş kullanım alanı bulan yapay zeka teknolojilerinin tıbbın bir çok alanınmda ve güncel anestezi uygulamaları içinde daha geniş kullanım alanlarına sahip olacağı gerçeği kaçınılmazdır.
- Yapay Zeka (YZ) makinelerin (yani bilgisayarların) bilişsel görevlerini insanlardan devralmasına izin vermeyi amaçlayan, bilgisayarlara insan gibi düşünme ve hareket etme kabiliyeti vermeye çalışan bilgisayar bilimi içindeki bir alandır. Yapay zeka teknolojileri sayesinde sağlıkta birçok alanda derin öğrenme teknolojisine ve yapay sinir ağlarına dayalı olarak tanı ve tarama doğruluğunun deneyimli klinisyenler seviyesine ulaştığı ve hatta daha düşük hata payıyla onları aştığı gösterilmiştir.
- Yapay zeka teknolojilerinin kullanımının yaygınlaşması sayesinde anestezistler hastalarının perioperatif değerlendirilmesinde, oluşabilecek hasta ve anestezi ilişkili komplikasyonların önceden fark edilmesinde ve sorunların çözümünde uygulanacak efektif müdahalenin hızlanmasıyla klinik uygulamada ciddi fayda sağlayabilirler.
- Geniş klinik kullanımı henüz sınırlı olsa da araştırmalar, YZ’nın hastalıkların teşhisi, tedavisi, izlenmesi, sınıflandırılması ve risk taşıyan durumların ayırt edilmesinde başarıyla kullanılabileceğini göstermektedir.
- Ayrıca, ilaç, cihaz ve aşı üretimi, tıp eğitimi, sağlık yönetimi gibi alanlarda da başarılı uygulamalar söz konusudur.
- Örneğin YZ teknolojisi kullanılarak geliştirilen International Business Machine (IBM) Watson süper bilgisayarı (IBM, New York, ABD), bir hastanın tıbbi bilgilerinin ve bunun geniş bir veri tabanıyla olan ilişkisinin analizine yardımcı olmak için tasarlanmış ve kanser için tedavi stratejileri önerir duruma gelmiştir.
- Bu sistem aynı zamanda hastalıkların hızlı tespiti için de kullanılabilir. Bu, meme kanserini yalnızca 60 saniyede tespit etme yeteneğiyle kanıtlanmıştır.
- Günümüzde YZ, çok sayıda tıbbi uzmanlık alanında tıbbi karar verme sürecini çeşitli şekillerde kolaylaştırmak için kullanılabilir; örneğin klinisyenlere hastalıkların teşhis, izlem ve prognoz tayinlerinde
- ve tedavi planlarını yapma konusunda bilgi sunması,
- ilaç geliştirme maliyetlerinin düşürülmesi ve hızlandırılması
- veya randevu hatırlatmaları gibi tıbbi yönetim faaliyetlerinin otomatikleştirilmesi bu kolaylıklar arasında sayılabilir.
- Sonuçta; yapay zeka insanın emrinde ve yönetiminde olur ve suiistimal edilmezse daha iyi günler bizi bekliyor olacak.
Yapay Zeka ve Tıbbi Tanı
02 Aralık 2024 Pazartesi 09:53“Bir Ömür Bir Yastıkta”
18 Kasım 2024 Pazartesi 11:26Bir Yastıkta Kocamak
11 Kasım 2024 Pazartesi 12:10Üç Sabır
01 Kasım 2024 Cuma 12:16Yapay Zeka ve Evlilik Öncesinde Konuşulacaklar
21 Ekim 2024 Pazartesi 10:04Yapay Zeka Hangi Alanlarda ve Nerelerde Kullanılır?
14 Ekim 2024 Pazartesi 09:49Neden Yapay Zekâya İhtiyacımız Var?
07 Ekim 2024 Pazartesi 09:59Yapay Zeka
27 Eylül 2024 Cuma 08:29''Yakinen''
22 Eylül 2024 Pazar 12:42Tecrübe İle İlgili Atasözleri-Deyimler
16 Eylül 2024 Pazartesi 10:10YaseminAydıner
Şeyh Seyyid Abdulkadir Geylani Hazrerleri
Mehmet ErolMaraş
Erol Maraş: İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ GÜRBAN İÇİN NE DEDİ? - FEDAİOĞLU NE YAPIYOR? - OLAY’DAN HERKESE TEŞEKKÜR...
Prof. Dr. SıtkıGöksu
Yapay Zeka ve Tıbbi Tanı
MuratUygun
Akran Zorbalığı
MelihMeriç
Gaziantep Üniversitesi Nasıl KİMLİKSİZLEŞTİRİLDİ? REKTÖR BİLE ATAMIYORLAR...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.