Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Sağlıklı Hayat Burada

Sağlıklı yaşam ile ilgili bu yazımızda kolay anlaşılır birkaç prensipten bahsedeyim. Özellikle bugünlerde havalar çok sıcak olduğu için, susuzluk hem cildimizi hem de sağlığımızı olumsuz etkilediği için mutlaka yeterli su veya sıvı içecek (çay, kahve, meyve suyu, ayran, gazlı içecekler gibi) tüketmeliyiz. Bu şekilde hem geleceğimize yatırım yapmış oluruz. Hem de mevcut günümüzü sağlıklı geçirebiliriz.

Ne demiş Kanuni Sultan Süleyman: Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi/Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi. Bu sözünün kısaca anlamı; “Hayat, sevinç ve mutlulukla, acı ve sıkıntılarla iç içe yaşanır. Pek çok dert ve sıkıntı insanın karşısına çıkabilir. Ancak bütün bu problemler sağlık kadar önemli değildir. Tek bir nefesin bile değeri bilinmelidir. Bütün dünya insanın olsa bile sağlık olmayınca hiçbir önemi olmuyor’’ şeklinde anlaşılabilir.

1. Bol su iç!. Unutma ki vücudunun neredeyse %70’ı sudan oluşuyor. Sağlıklı organlara sahip olabilmen için bir araya gelen hücrelerinin içinde su var. Oksijeni organlara taşıyan ve vücudundaki zararlı maddeleri böbreklere taşıyıp, vücudundan dışarı atmanı sağlayan kanın içeriği büyük oranda su. Gün içinde 2-3 litre su içmek yararlıdır. 3 litre su içmek çok da kolay olmayabilir. Yeme şeklini değiştirmeden sadece içeceklerin yerine su içersen yani içecekleri su ile değiştirirsen bir yılda 4-5 kilo vermen mümkün.

2. Yeterli ve kaliteli uyku uyuduğundan emin ol! Uyku, gün içinde yorulan bedenimizin ve beynimizin dinlenme ve yenilenme zamanıdır. Bu nedenle sağlık için olmazsa olmazlardandır. Bir erişkininin günde ortalama 8 saat uyuması gereklidir. Uykusuzluk birçok hastalığı tetikleyebilir. Yaz aylarında en iyisi, öğle vakti, hiç olmazsa yarım saat kaylule-fiesta yapmaktır. Bu uyku sünnettir. Yaz aylarında uzayan mesai saatleri için birebir çözümdür.

3. Egzersiz önemlidir. Günde on bin adım yürüyüş bile ileride daha sağlıklı bir hayata adım atmamıza yardımcı olacak. Bundan emin olabilirsin. İşyerine veya evine giderken araçtan yarım saatlik yürüyüş mesafesinde önce in. Mümkünse, sıhhatin yerinde ise asansörü kullanmak yerine merdivenleri kullan. Unutma her türlü egzersiz kilo vermek için değil, sağlıklı bir hayata sahip olmak için yapılır.

4. Sağlıklı beslenme. Ne yersen o’sun derler. Dengeli ve sağlıklı beslenmenin ne kadar önemli olduğunu artık sen de biliyorsun. Günlük yeterince (3-5 porsiyon) meyve ve/veya sebze yemeyi unutma. Vücut kilonu ve göbek çevresini takipte tut. Normal sınırları zorlama. Vücut Kitle İndeksin (Kilonun M2 olarak boya bölünmesi örnek kilon 70 olsun boyun da 175 cm olsun 70: (1.75X1.75=3.06) 70:3.06=22.87) demek ki bu şahsın Vücut Kitle İndeksi (VKİ):22.87 yani normaldir. Tavsiyemiz VKİ’n 20-25 arası olsun. Bel çevresi erkeklerde 94 cm kadınlarda 80 cm'in altındaysa normal olarak kabul edilirken 94-102 cm arasındaki erkekler fazla kilolu, 102 cm ve yukarındakiler şişman sınıfına girmektedir. Can boğazdan gelir, boğazdan gider.

Mutlu insanların ortak özelliklerinden biri de çevrelerinde pozitif enerji veren, kendisine ahireti hatırlatan insanları bulundurmalarıdır. Çevreni ve arkadaşlarını oluştururken buna dikkat et. Onlarla zaman geçirmeyi ihmal etme.

5. Nefes Nefes Nefes... Oksijensiz bir ortamda olsan ne kadar yaşayabilirdin? Beynin direnme süresi 3-5 dakika kadar. Sen yeteri kadar oksijen bulunan bir ortamda bulunurken neden daha derin nefesler almıyorsun. Çoğumuz akciğer kapasitemizin 3’te biri kadar nefes alıyor. Sabah uyandığında ve yola çıktığında, güne başladığında ve gün boyunca derin nefesler almayı unutma. Bu taktik sağlığını korumanı sağlayacaktır.

6. Alışkanlıklarını gözden geçir! Sigara içmenin kansere neden olduğunu, vücudunda tüm damarları tıkayabileceğini, bunun sonucunda kalp krizi geçirebileceğini, felç riski ile karşı karşıya kaldığını ve bacağını kaybedebileceğini biliyorsun. O zaman en kısa zamanda bu kötü arkadaşı terk et. Eğer sen terk etmezsen o kötü arkadaş seni yiyip bitirecek. Hem sonra 40 senelik bir sigara parası ile bir ev satın alabilirsin. Evin kalitesi içtiğin sigaranın fiyatının yüksekliği ile doğru orantılıdır!

7. Bir hobi edin! Yukarıda saydığımız sağlıklı hayat önerilerinin çoğunu hoşlandığın bir hobi ile uğraşarak sağlayabilirsin. Beraber iyi vakit geçireceğin samimi, hasbi, kötü alışkanlıkları olmayan hobi arkadaşların olsun.

Faydalı hobilerden bazılarını siz okuyucularımla paylaşıyorum: Bahçecilik, Gezi, Dalış, Kayak, Müzik, Sörf, Tenis, Tiyatro, Yabancı Dil, Yelken, binicilik, resim yapma, sinema, takı tasarım, beslenme, ahşap boyama, kitap okuma, kütüphaneye gitme, kitap ciltleme, Osmanlıca okuma -fotoğraf-spor-el sanatları Şifalı Bitkiler- Alternatif Tıp, balıkçılık, avcılık, dağcılık, hat sanatı bir enstrümanı çalabilmek, araba sürmeyi öğrenmek, bisiklete binmek, bilgisayar programcılığı, video çekmek, vecize ezberlemek, gemi modelciliği,, şiir ezberlemek, ahşap işçiliği, hobi bahçesi, kuş gözleme, Sağlıklı Yaşam, interneti hizmette kullanma, internetten anketörlük , koleksiyon yapmak, aile tarihini araştırmak, kitap yazmak,yeni bir iş kurmak, bahçede gül yetiştirmek, evde orkide yetiştirmek, paraşütle atlamak, pastacılık öğrenmek. (https://www.365gun.com/pratik-saglik/saglikli-yasam-prensipleri yazısından faydalanılmıştır.)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi