Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Her Şey Sınav Değil

Çocuklar, çok basit; günlük bir buçuk saat ders çalışan öğrenci yorulmaz, gezmeye de, eğlenmeye de bir dünya vakti kalır. Şişeyi (0.5 lt=500 ml) saatte bir kaldırmak kimseyi yormaz, o hep yarım kilo gelir insana. Ancak günlük rutin çalışma yapmayan bir öğrencinin dersleri öylesine sinsice birikir ki sınav akşamı konuları açınca “ eyvah!” der. “Bir dünya konu, ben bittim, nasıl üstesinden geleceğim şimdi?” Bunu sahnedeki su şişesi denemesiyle somutlaştırdık: Hakan elindeki o hafif su şişesini saatte bir kez kaldırıp indirince hiç yorulmadı, ama çalışmayı son ana bırakınca, yani şişeyi sürekli kaldırmak zorunda kalınca o hafif su şişesinin ağırlığı da tonlarca oluverdi.

“Kazananların alın teri ve gözyaşı ile yıkanan madalyaları, kaybedenlerin ise uzun uzun anlatabilecekleri mazeretleri vardır. Örnek: Roma’da üç altın madalya kazanan Amerika Birleşik Devletleri’nden Wilma Rudolph

Wilma Rudolph, Amerikalı kısa mesafe koşucusu. Olimpiyat Oyunları'nda atletizm dalında üç altın madalya kazanan ilk Amerikalı kadın sporcudur. Sol bacağındaki rahatsızlık nedeniyle 11 yaşına değin ancak bastonla yürüyebildi

1960 Roma Olimpiyat Oyunları'nda 100 m'de 11.2 saniye ile (dünya rekoru), 200 m'de ve ayrıca 4x100 m bayrakta 44.4 sn ile üç altın madalya kazandı.

“Doktorlar bana hiç bir zaman yürüyemeyeceğimi söylerken, annem yürüyeceğimi söylüyordu. Ben, anneme inanmayı seçtim.” diyor Wilma Rudolph.

Çalışmaya ısınmak ve çalışmaya başlamak için gençlerden söz almak gerekir.

Başlangıçta “Her gün 3X20 dakika çalışacağıma söz veriyorum.” Diyerek başlanır. Arkasından çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.

Amacımız, çocuğun, gök de gürlese, yer de yarılsa, yanında birileri var güçleri ile haykırsa da hiç birinden etkilenmeden güzel bir sınav geçirmesini sağlamaktır.

Dostluk ve antrenörlük önemlidir. Öğrencinin en büyük dostlarından biri de deneme sınavlarında yapmış olduğu yanlış sorulardır.

En ideal süre, sınav için verilen sürenin %70’inde sınavı bitirmektir.

2011-2012 YGS’sinde Türkçe sorularında paragrafların uzun olmasının on binlerce öğrencinin sınavı vaktinde bitirememesine neden olduğunun altını çizmeliyiz. Çok kitap okuyarak ve hızlı okuma kurslarına gidilerek bu sorun çözülebilir.

Dostlar her şey sınav değil ve çocuklarımızdan daha değerli hiçbir şeyimiz yok bu dünyada..

Sınav senesinde çocukların olabildiğince hobileriyle ilgilenerek vakit geçirmelerini sağlamalı, hayatı tamamen sınava odaklamamalıyız. Bir başka deyişle hayatını tamamen sınavın işgal etmesine izin vermemeliyiz. Sınavdan çıktığında çocuğun elinde oyalanabileceği, hayatını anlamlı kılan bir şey olmalı. [Bi Müsaade Sınavım Var (Çocuk, Genç, Yetişkin; Herkese…) Dr. Faruk Öndağ, Timaş Yayınları 11. Baskı, Aralık 2022, İstanbul.]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi