Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Sağlıktır Cümlenin Başı

Karacoğlan "Sağlıktır Cümlenin Başı, Gamlanma gönül gamlanma".der. İnsanın yapacağı her iş, vücut sağlığına bağlıdır. Sağlık olmazsa hiçbir iş yapılamaz. Peygamber efendimiz “İki nimet vardır ki, insanların çoğu bunda aldanmıştır: Sıhhat ve boş vakit.” (Buhari, Rikak 1; Tirmizi, Zühd 1; İbn Mace, Zühd 15) Kısacası, dinimiz vaktin ve sıhhatin doğru değerlendirilmesini istemektedir. Zira ömür sermayesi bir defa kullanılabilmektedir.

Kanuni Sultan Süleyman da sağlıkla ilgili olarak bazı hastanelerde serlevha, baş yazı olan şu sözleri söylemiştir. Halk içinde mu'teber bir nesne yok devlet gibi Olmaya devlet cihânda bir nefes sıhhat gibi.

Halkın gözünde devlet (iktidâr) gibi değerli bir şey yok. Halbuki şu dünyada bir nefes sıhhat gibi devlet (güç) olamaz.)

Herkes sağlıklı yaşamak ister. Ancak bunun için ödenmesi gereken bir bedel vardır. Bu bedeli kimse ödemek istemez. Sıkıntı da buradan doğar.

Kur’an’da “Yiyin, için, fakat israf etmeyin.” A’râf Sûresi, 7:31. Buyrulmaktadır. Bu ayetin tefsirinde İslâm felsefecilerinin Eflâtun’u ve hekimlerin şeyhi-ustası ve felsefecilerin üstadı, meşhur dâhi Ebu Ali ibni Sina, yalnız tıp noktasında “Yiyin, için, fakat israf etmeyin.” A’râf Sûresi, 7:31. ayetini şöyle tefsir etmiş. Yani, tıp ilmini iki satırla topluyorum. Sözün güzelliği kısalığındadır. Yediğin vakit az ye. Yedikten sonra dört beş saat kadar daha yeme. Şifa hazımdadır. Yani, kolayca hazmedeceğin miktarı ye, nefse ve mideye en ağır ve yorucu hal, yemek yemek üstüne yemektir.

Yani, vücuda en zararlı, dört beş saat ara vermeden yemek yemek, veyahut lezzet almak için çeşit çeşit yemekleri birbiri üstüne mideye doldurmaktır. Aslında diyet yapmaktan daha zor olan insanın fazla kiloları taşımasıdır. Reklamların esiri olup, iştahımızı daha da artırmalarına, kabartmalarına izin vermemeliyiz. Siz izin vermezseniz kimse sizi kötü hissettiremez. Dolayısı ile kararlı olup hedefimize doğru gitmeliyiz.

Bütün diyet programlarında sabah kahvaltısını mutlaka yapmak, atlamamak tavsiye edilmektedir. Bazı şeyler hemen öğrenilemez. Bebekler emeklemeden sonra ilk denemelerinde yürüyebilirler mi? Bisiklete ilk defa binen insan hemen sürmeye başlar mı? Yoksa ilk bindiğinizde düşer, daha sonra antrenmanla düşmeyecek hale gelir. Diyet yaparken bugünden yarına kısa zamanda büyük başarı beklenmemelidir. Ancak hiçbir zaman hemen pes etmek yok. Çalışılırsa yani hem yürüyüş yapılır hem de diyete dikkat edilirse sonuç alınır. Bisiklet kullanmaktaki gibi düşmemek için diyet ve spora devam etmek gerekir.

Kızartma yemekler yememeliyiz. Uzun yürüyüşler form tutmak için en iyi sporlar. Günde 3-5 km yürünebilir.
Tek başına aşırı tüketilmeyen hiçbir şey şişmanlatmaz. Tek başına ekmek şişmanlatmaz. Vücutta depolanmış yağı yakabilmenin yolu harcanan enerjinin artırılmasıdır. Yani yediklerimizi yakmamızdır. Bu da hareketle olur.

Çaba göstermeden sonuç elde edilemez. Armut piş, ağzıma düş olmaz. İnsan her konuda olduğu gibi sağlıklı yaşama konusunda da sonuç almak için ciddi gayret göstermelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi