Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

“8'de 8 Başarı”

Yazımızın başlığı bir kitabın adı. 8'de 8 Başarı’da başarılı insanların sekiz sırrı anlatılıyor. Daha doğrusu en önemli olan ilk sekiz madde başarılı insanların sekiz sırrı olarak anlatılıyor. Uçakta yanında oturan genç kız yazara o çok önemli, büyük soruyu soruyor. “Peki, başarılı olmayı sağlayan nedir?” Yazar cevap veriyor: “Üzgünüm,” dedim. “Bilmiyorum.” Daha sonra yazar Richard St. John bu konuya kafa yoruyor. 10 yıllık bir araştırma yapıyor. On yıl boyunca 500’den fazla başarılı insanla yüz yüze görüşmeler yapıyor. Sonuçta başarılı insanların sekiz sırrını buluyor. Bakalım ne bulmuş?

BAŞARILI İNSANLARIN SEKİZ SIRRI

Tutku

Çalışma

Odaklanma

Zorlama

Fikirler

Gelişim

Hizmet

Sebat

Tutku: Başarılı insanların ilk ortak özelliği, çok sevdikleri şeyi yapmalarıdır. Araştırmalara baktığımızda, pek çok başarılı kişinin, son derece başarısız kişiler olarak yaşama başladığını görüyorum.

Evet, tutkunuzu bulmak, bir otomobil motoruna turbo şarj bağlamak gibidir. Aynı motor çok daha farklı bir performans sergiler. Ya sevmediğin bir işte çalışıyorsan, bir taraftan da boş zamanlarında sevdiğin bir şeyi yap.

Başarılı insanlar çok çalışır. Başarılı insanlar işkolik değil, iş oyuncusu. Yüzlerce başarılı insanla konuştum ve evet, hepsi çok çalışsa da, hep gülümsüyordu. Çünkü işleri onları eğlendiriyordu. Thomas Edison şöyle demiş: “Hayatımda bir gün iş yapmadım, hepsi eğlenceliydi.” Neden bu kadar zengin kişinin emekli olmadığını hiç düşündünüz mü? Çünkü çok eğleniyorlar. Binlerce kişiyi motive etmenin yolunun kamçılamak değil, eğlenceli nüktedanlık olduğunu gördüm.

George Lucas Star Wars (Yıldız Savaşları) filmini çekerken altı ay boyunca, hiç ara vermeden günde 16 saat çalışmıştı. Olimpiyat madalyası sahibi, 3000 metrede dünya rekoru kırmış olan Brendan Foster ise bana şöyle demişti: “Uluslararası atletler yatağa yorgun yatar ve sabahları yine yorgun kalkar” (“8'de 8 Başarı” kitabından alıntıdır. Richard St. John, Çeviri: Piraye Erdoğan, 8'de 8 Başarı, Mona Kitap, Mayıs 2016, İstanbul.)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi