Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Mevlit Kandili

Mevlit Kandili Rebiyülevvel ayının 12. Gecesidir. Rebiyülevvel ayının on birini on ikisine bağlayan gecedir. Yani 7 Ekim 2022 Cuma gecesi, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) dünyayı şereflendirdikleri gecedir. Kainat yüzü suyu hürmetine yaratılan peygamberimiz (ASM) bu gecede dünyaya teşrif etmişlerdir. Dünya O zat ile şereflenmiştir.

Mevlid yazarı Süleyman Çelebi bu konuda şöyle yazar:

Doğdu o saatte O sultan-ı din,

Nura gark oldu, semavat ü zemin.

Yeryüzü bir mescid, Mekke bir mihrab, Medine bir minber; o açık delil olan Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselâm bütün iman ehline imamdır. Bütün insanlara hatiptir.

Bütün peygamberlere reistir. Bütün evliyaya, veli insanlara efendidir. Bütün peygamberler ve velilerden oluşan zikir halkasının serzâkiri, baş zikredicisidir.

Bütün peygamberlerin hayatlı kökleri, bütün evliyanın taze meyveleri bir nurani ağaçtır. Her bir davasını, mucizelerine dayanan bütün enbiya ve kerametlerine itimat eden bütün evliya tasdik edip imza ediyorlar.

Zira o Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (ASM) Lâ ilâhe illâllah der, dava eder. Bütün sağ ve sol, yani geçmiş ve gelecek taraflarında saf tutan o nuranî zikredenler, aynı kelimeyi tekrar ederek, icmâ ile (fikir birliği ile), manevi olarak “Doğru söyledin ve hakkı konuştun.” derler.

İşte, bak: Şu geniş yarımadada vahşî ve âdetlerine taassup sahibi ve inatçı birçok kavimleri, ne çabuk adetler ve vahşi kötü ahlaklarını birden bire söküp kaldırarak, bütün güzel ahlâk ile donatıp bütün âleme öğretmen ve medenî milletlere üstad eyledi. Bak, değil görünürdeki bir musallat olma, akılları, ruhları, kalpleri, nefisleri fetih ve boyun eğdiriyor. Kalplerin sevgilisi, akılların öğretmeni, hocası, nefislerin terbiyecisi, ruhların sultanı oldu.

Ayette: "Onun sözü, kendisine vahyolunandan başka bir şey değildir." Necm Sûresi, 53:4. Buyuruluyor. Evet, hak aldatmaz, hakikati gören aldanmaz. Hak olan mesleği hileden istiğna eden, tok gözlüdür, Hakikati görenin gözüne hayalin ne haddi var ki hakikat görünsün, aldatsın?

Essebebü kelfail “Sebep olan işleyen gibidir.” sırrı ile örnek olarak bir kimse birisinin namaz kılmasına vesile olsa, o şahsın namazdan aldığı sevabın bir katı da o sebep olan şahsa yazılır. Bu kaideye göre, ilk sahabeden, kıyametten önceki son Müslümana kadar, bütün müminlerin işledikleri iyiliklerin bir misli Peygamber Efendimize (asm) yazılmaktadır.

Peygamberimize getirilen salâvatlar rahmet duası mânâsınadır. Getirilen her salâvat ve yapılan her hayırlı iş, Allah Resûlünün manevî kemâlatına yardım hükmüne geçer. Bediüzzaman’ın ifadesi ile "Umum ümmetinin salâvatı onun mânevî kemâlâtına imdat” vermektedir. Yani Onun (asm.) manevî kemâlatı her gün hatta her an ziyadeleşmektedir.

Yâ Erhamerrâhimîn, bu Resul-i Ekremin (a.s.m.) hürmetine, bizi onun şefaatine mazhar ve sünnetine uymasına muvaffak ve saadet yerinde onun sülalesi ve sahabelerine komşu eyle! Âmin, âmin, âmin. (19. Söz ve https://sorularlarisale.com/es-sebebu-kel-fail-sirri-ne-demektir-orneklerle-izah-eder-misiniz sitesinden yararlanılmıştır.)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi