Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

30 Yaşına Gelmeden Okunması Gereken 30 Kitap

Kitaplar kültürel gelişimimizde her yaşta büyük rol oynuyor. Ancak bazı kitapların mümkünse 30 yaşına gelmeden okunması isteniyor. İşte 30 yaşına gelmeden okunması gereken tavsiye niteliğinde 30 kitap:

1.'Bülbülü Öldürmek'- Harper Lee Kitapta mahkeme tarafından ırza geçme suçuyla yargılanan siyah bir insanın savunmasını ve küçük bir kentte inanç ve vicdanla ilgili hükümlerin nasıl verildiği ele alınıyor.

2.'Bin Dokuz Yüz Seksen Dört' - George Orwell Kitapta devlet-vatandaş ilişkisi ve uygulanan taktiklerin ele alındığı distopik bir dünya düzeni anlatılıyor. 1984, öngörüsüyle de edebiyat tarihinin en önemli kitapları arasında yer alıyor. Askeri strateji konusundan yazılmış en eski kitaplardan biri olan eser aynı zamanda ekonomik ve genel strateji konusunda en iyi yazılmış kitaplardan birisi...

3. 'Suç ve Ceza' - Fyodor Mihayloviç Dostoyevski Dostoyevski'nin yazdığı ikinci uzun roman olan kitap, çağdaşlaşma sürecindeki Rusya'yı ve öğrenci Raskalnikov'un yaşadıklarını anlatıyor. Sadece edebiyat tarihini değil, sinemayı, felsefeyi, popüler kültürü en fazla etkileyen eserlerden.

4.'Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı' - Dale Carneige İlk basımı 1937'de yapılan kitap, insanların kendilerini diğer insanlara sevdirebilmesi, fikir birliğine varma gibi konularda yol gösteriyor.

5.'Çanlar Kimin İçin Çalıyor' - Ernest Hemingway Kitapta, İspanya'daki iç savaç sırasında gerillalar arasında yer alan ABD'li bir profesörün savaşa bakışı ele alınıyor.

6.'Savaş ve Barış' - Lev Tolstoy Napolyon döneminde Rusya ve Fransa arasındaki savaş, saraydaki yaşam ve yaşadıkları değişimleri anlatıyor. Tolstoy'un en bilinen eserlerinden.

7.'David Copperfield' - Charles Dickens Dickens, romanda 1800'lü yıllarda İngiltere'nin ekonomik ve sosyal durumunu samimi bir dille anlatmış...

8.'Devlet' - Platon. Platon, eserinde ideal devletin nasıl olması gerektiği üzerine görüşlerini belirtiyor.

9.Kültürden İrfana-Cemil Meriç

10.Minyeli Abdullah-Hekimoğlu İsmail

11.Kainatın Efendisi Peygamberimizin Hayatı-Salih Suruç

12.Peygamberler Tarihi-Mehmet Dikmen

13.Monna Rosa Şiirler-Sezai Karakoç

14.Sefiller-Victor Hugo

15.Çile-Necip Fazıl

16.Reis Bey-Necip Fazıl

17.Safahat-Mehmet Akif

18.Kendi Gök Kubbemiz-Yahya Kemal

19.Hayvan Çiftliği-George Orwell

20.Küçük Prens-Antoine de Saint-Exupéry. Küçük Prens, Fransız yazar ve pilot Antoine de Saint-Exupéry tarafından yazılan ve 1943'te yayımlanan masalsı bir kitaptır. Dünyanın en çok satan ve okunan kitaplarından biridir. Eserde, bir çocuğun gözünden büyüklerin dünyası anlatılır.

21.Simyacı-Paulo Coelho. Simyacı, Brezilyalı yazar Paulo Coelho'nun yazdığı ve yayımlandığı yıl olan 1988'den bu yana tüm dünyada satılan nasihat romanıdır.

22.Sol Ayağım-Christy Brown. Sol Ayağım, beyin felci geçiren İrlandalı yazar, ressam ve şair Christy Brown'un 1954'te kaleme aldığı otobiyografisidir.

23.Şeker Portakalı- José Mauro de Vasconcelos. Şeker Portakalı, Brezilyalı yazar José Mauro de Vasconcelos'un tüm dünyayı etkisi altına almayı başaran 1968 tarihli dram ve çocukluk romanıdır.

24.Savaş sanatı, Sun Tzu tarafından MÖ 6. yüzyılda yazılmış askerî taktikler ve savaş üzerine bir çalışmadır. Her biri savaşın farklı bir yüzünü anlatan 13 bölümden oluşur ve askerî strateji ve taktiğin temel kitabı olduğu kabul edilir.

25.İki Şehrin Hikâyesi-Charles Dicken. İki Şehrin Hikâyesi, Charles Dickens'ın 1859 yılında gazetelerde tefrika edilmek üzere yazdığı, konusu Fransız Devrimi esnasında ve öncesinde Paris ve Londra'da geçen romandır. 200 milyonun üzerindeki satışı ile tüm zamanların en meşhur edebiyat eserleri arasındadır.

26.Dokuzuncu Hariciye Koğuşu-Peyami Safa. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Peyami Safa'nın ilk baskısı 1930 yılında yapılmış otobiyografik romanı. Peyami Safa'nın en fazla basılan ve beğenilen eseridir. 15 yaşında hasta bir çocuğun 1915 yılındaki olayları anlattığı bir hatıra defteri şeklinde kaleme alınmıştır.

27.Gençlerle Başbaşa-Ali Fuad Başgil. Gençlerle Başbaşa, Ali Fuad Başgil'in 1949 yılında yayınlanan bir kitabı. Yayınlandığı günden bu yana defalarca basılmıştır.

28.Martı- Richard Bach. Martı, Amerikalı yazar Richard Bach tarafından yazılmış, bir martının hayatını ve bize kendi sınırlarımızı aşabileceğimizi söyleyen, bir ders vermek amacıyla yazılmış masal türünde bir kitaptır. Kitap 10.000 sözcükten daha az olmasına rağmen kurgu ve kurgu dışı kitaplar arasında en çok satan oldu.

29.Çocuk Kalbi- Edmondo De Amicis. Çocuk Kalbi, İtalyan yazar Edmondo De Amicis tarafından 1886 yılında tamamlanmış, ilkokul çağındaki Enrico adındaki İtalyan bir çocuğun okul ve sosyal yaşamını, çocuğun kendi ağzından anlatan bir romandır. Yazarın kendi oğlunun günlüklerinden esinlenerek yazdığı bir kitaptır.

30.Ömer Seyfettin-Bütün Hikayeleri. Ömer Seyfettin, Türk yazar, şair, asker ve öğretmen. Türk edebiyatının önde gelen hikâye yazarlarındandır. Türk kısa hikâyeciliğinin kurucu ismidir.

(https://www.ntv.com.tr/galeri/sanat/30-yasina-gelmeden-okunmasi-gereken-30-kitap,mUshGHbj-0ycmPCdEG2OyA/ITF1M_BVuU-uUHLskP8KBQ https://www.fikriyat.com/galeri/edebiyat/30-yasina-gelmeden-okunmasi-gereken-30-kitap)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi