Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Sıcaklar ve Biz

Yaz ayları ve sıcaklar geldi. Yaşamak daha da güçleşti. Bu arada bize düşen ne?

Bu sıcakların hikmet yönü nedir sadece “Ah! Of!” deyip şikayet mi etmeliyiz? Biz öğle sıcağında 1 (yazıyla bir) saat güneş altında kalınca mahvoluyoruz, bunalıyoruz, kaçacak yer arıyoruz, buram buram terliyoruz, bol bol su içiyoruz.

Doktorlar: “Zinhar, aman, asla sakın öğle sıcağında dışarı çıkmayın!” diyorlar. Pekala. Tüm 300 bin çeşit bitkiler, ağaçlar öğle sıcağında nereye kaçıyorlar? Gölge bir yerleri var mı? Nasıl bu sıcakta 7/24 tahammül edebiliyorlar? Hiç düşündünüz mü? Soru bu.

Kur’an’ın hikmeti ile cevap verelim:

“Evet … hem sıcaklığın şiddetine karşı aylarca nazik, yeşil yaprakların yaş kalması… ne diyorlar? En güvendiğin salâbet (sebat, sağlamlık) ve hararet (sıcaklık, ısı, sıcaklık derecesi, temperatür) dahi emir altında hareket ediyorlar. O sigara kâğıdı gibi ince, nâzlı yapraklar, birer âzâ-yı İbrahim (a.s.) ( ateşe atıldığında mucize eseri olarak yanmayan Hz. İbrahim ‘in vücut organları) gibi, ateş saçan sıcaklığa karşı "Ey ateş, serin ve selâmetli ol." Enbiyâ Sûresi, 21:69. âyetini okuyorlar.

Bu dehşetli sıcaklarda (45-50 derece) tüm bitkilr hal, yaşayış dili ile “Ya Sabır” “Allah’ın şu sıcaklarda bize dayanma gücü ver.” deyip bizim bir saat dayanamadığımız sıcaklığa 7/24 tahammül edebiliyorlar? Kur’anın bize verdiği ders bu.

Laf, söz, kelam, nasihat ortayadır. Ancak illa da alanadır.

Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az.

Akla kapı açıp, ihtiyarı, iradeyi elden almamak Kur’an’ın dersidir.

Ben az yazayım, siz çok anlayınız. Neden? Çünkü: “dinleyen, söyleyenden daha iyi anlar.” meşhurdur.

Sonuç olarak; "Allah’ın hesabına kâinata bakan adam her ne müşahede ederse, (gözlemlerse) ilimdir. Eğer gaflet (Çevresinde olanları fark edememe, açık gerçeği görememe) ile sebepler hesabına bakarsa, ilim zannettiği şey de câhillik, bilmezlik olur."

Allah her şeyi, her hadiseyi hikmet nazarı, gözü ile bakmayı hepimize nasip eylesin. Amin.

Siz sevgili, saygıdeğer, çok kıymetli okuyucularıma, şu sıcak yaz aylarında en kalbi selam ve hürmetlerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi