Kenan Yücel Yazıyor... Ahilikmiş geçin bunları, Soygun düzeni..!

Esnaflık...!
Zanatkarlık...!
Ustalık...!
Kalfalık...!
Çıraklık...!
ve
Ahilik....!
güya haftası var, geçmişi var, hikayesi var.


Evin bir klozeti bozuldu. Gayet doğal, iç takımı değişecek buda olağan, aldık su tesisatçısından getirdik eve. Arıyoruz takacak bir usta eş, dost, çevremiz kimi arasak işte, inşaatta, iki, üç gün sonrası çok seven akşam gelirim modunda. Atladık arabaya çıktık yollara, su tamircisi arıyoruz, sanki denizde inci tanesi. Gittiğimiz yerlerde suratımıza bakmıyor bile, ukala tavırlar, neyin vardı, görmeden , gitmeden en az 500, bin lira alırım diyen ukalalar.

Resmen sinirden fıttırdım, deliye döndüm. Bu belediyeler spor ve sanat kursları açacaklarına kardeşim elektrik, inşaat, su tamiri, fayans benzeri el becerilerini geliştiren kurslar açsınlar. Okullar bu mesleklere el atsınlar, boş beleş lise diploması yerine altın bileziği esnaflığı kollarına taksınlar.

Çocuklar okul bitiminde heba olacaklarına, tablete, instagrama, facebooka, twittere ve benzeri oyunlara gömüleceklerine işe yarayacak bir uğraşa girip öğrensinler.
Hadi benim çevrem, eşim, dostum bir şekilde çözerim. Peki yaşlı ninelerimiz, annelerimiz, teyzelerimiz tek başlarına nasıl çözecekler. 7500 lira emekli maaşının bin lirasını bir civata sıkanamı verecekler ?

Böyle eğitim modeli olmaz ?
Herkes diplomalı, avukat, mühendis, kamu, işletme vesaire yüzlerce tırışkadan okul ve diploma. Sonrası asgari ücrete bile razı olup, iş bulamayan üniversite diplomalı nesil.
Öbür tarafta elinde sadece tornavidası, ingiliz anahtarı ile saatliğine bin lira isteyen aylığı 150, 200 bin lirayı bulan maliyeden, vergiden, faturadan bihaber paraya para demeyen ahilikten habersiz kibirli, ukala, iş yaparken küfrede küfrede yapan bir kesim.

Evet Esnaf kefaletimiz ve Ahilik haftası kutlayanlar.
Sorunlar bu esnafınıza ahilik cübbesi değil, halkı söğüşleyenleri, soyanları dinleyin. Onları afişe edin, ruhsatlarını iptal edin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kenan Yücel Arşivi