Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

“Başarılı Olmam İçin Okumamam Gerekiyormuş”

Başlık ilk anda tuhaf gelebilir. Bu ifadeleri ben söylemiyorum. Meşhur 11 restorana sahip, Champions Pizza zincirinin sahibi Hakkı Akdeniz’in ifadeleri. İfadeler bana değişik geldiği için hayatını inceledim. Hakikaten hayatı roman. “Eğitimimi sokakta aldım ben.” Diyor.
Sıkıntısız mutluluk yok. “En büyük saadetler büyük ve acı felâketlerin neticesidir. Meselâ, Hazret-i Yusuf (A.S.) Mısır azizliği (Hz. Yûsuf Mısır’da Firavun’dan sonra ikinci adam olması, maliye bakanı olması) gibi bir saadete, ancak kardeşleri tarafından atıldığı kuyu ve Zeliha'nın iftirası üzerine konulduğu hapis yoluyla erişmiştir.
Ve bunun gibi, ana rahminden dünyaya gelen çocuk, malum tünelde çektiği sıkıcı, ezici zahmet neticesinde dünya saadetine erişiyor.” (Lem’a’lar’dan. Benzer şekilde açlığın şiddeti yenilen gıdaların hazmına kolaylık verir.
Hakkı Akdeniz Diyarbakır Silvan’da dünyaya geliyor. Küçük yaşta okulu bırakıp çalışmaya başlıyor. 20 yaşında New York’a göçüyor. İngilizce bilmiyor, tek bir kişiyi tanımıyor ve cebinde sadece 240 dolar var. Evsizlere yaptığı yardımlarla halkın kalbini fethediyor.
Hakkı Akdeniz 11 restorana sahip, Champions Pizza zincirinin sahibidir. Hakkı Akdeniz’in, Silvan’da lahmacun çıraklığından başlayıp New York’ta evsiz kalışına, sonra kendi işini kurmasına sıra geliyor. New York’a geldiğinde cebinde 240 dolar var. “Ucuz bir motelde bir hafta kaldım, sonra trenlerde, sokaklarda yattım, dilenmek zorunda kaldım. Bir gün tesadüfen evsizlerin kaldığı bir barınak keşfettim. Orada geçirdiğim 96 gün bana hayata yeniden başlamak için fırsat verdi.
8.3. milyon kişinin yaşadığı New York’ta her 106 kişiden biri evsiz. Bir evsizi kurtarmanın yolu onları dinlemektir. Görünmediklerini zanneden insanları görünür kılmaktır. (Hakkı Akdeniz’le söyleşi Ayşe Acar Oksijen sayı:48 18-23 Aralık 2021) (https://gazeteoksijen.com/yazarlar/basarili-olmam-icin-okumamam-gerekiyormus/
New York’lu evsizlerin “fahri babası” olarak tanınıyor.
2001'de Akdeniz, 2005 yılına kadar bir pizzacıda çalıştığı New York'a taşındı.
2009'da Manhattan'da Hakkı Pizza'yı kurdu. Daha sonra Champion Pizza olarak adını değiştirdi.
İlk akrobasi yarışmalarına katılırken, ilk katılımda ancak 87'nci olabildi. 
Üç kez “Dünya Pizza Şampiyonu” oldum.
“2006 yılındaki o ilk şampiyonluk sayesinde oturma iznimi aldım.” Diyor. Toplam iki buçuk sene okula gittim. Türkçem zayıf. Eğitimimi sokakta aldım ben.
Kendisi ile ilgili: “Dünya Pizza Şampiyonu”, “pizza kralı” hatta “pizza imparatoru” gibi büyük büyük ifadeler yer alıyor.
Hep çok alçak gönüllü, içi dışı bir… (https://www.google.com.tr/amp/s/www.hurriyet.com.tr/amp/lezizz/pizza-krali-hakki-akdenizden-ogrendiklerim-kotuluk-sana-masraftir-niye-masraf-yapasin-ki-41132756)  (https://www.aa.com.tr/tr/dunya/unlu-turk-pizzaciya-abdde-4-odul-birden/1224518)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi