Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Mirac’ın Bize Mesajı

Arabi aylardan Recep ayının 27. Gecesi Mirac gecesidir. Yani 6 Şubat 2024 Salı'yı Çarşamba'ya bağlayan gece Mirac Gecesidir.

Bu vesile ile Mirac gecenizi bütün ruh u canımla tebrik eder, Allah'ın daha nice nice Miraclara sağlık ve sıhhatle kavuşturmasını niyaz ederim. Mirac gecesinde ettiğiniz duaların makbuliyetini Rahmet-i İlahiyeden niyaz ederim. Allah bizleri Mirac sahibi olan Peygamberimizin sünnetine uymayı nasip eylesin. Amin.

Mirac, Peygamberimizin Cenab-ı Hakkın huzuruna ruhen, cismen müşerref olması mucizesidir. Peygamberimiz dünya gözü ile ebedi saadeti, cenneti, cehennemi görmüştür. Rüyetullaha (Allah’ı görmeye) mazhar olmuştur, şereflenmiştir. Bütün bunlara mazhar olabilecekleri müjdesini de ümmetine, tüm Müslümanlara getirmiştir.

Mirac gecesinde Peygamberimiz bütün mahluklar namına konuşmuştur. Her müminin hususi Miracı namazıdır. Peygamberimizin belirttiği gibi "Namaz müminin miracıdır". Büyük Mirac'ın cilvesine mazhardır.

Namaz bir nevi Mirac, yükselme hükmündedir. Yani biz namazda her gün Allah'ın huzuruna kabul edilmekteyiz. Bu çok büyük bir şereftir. Bir insan başbakan veya cumhurbaşkanı ile bir fotoğraf çektirdiğinde ne kadar mutlu olur ve o fotoğrafı tanıdığı, sevdiği herkesle paylaşır.

Alemler padişahı bizi her gün beş defa huzuruna kabul etmektedir. Bu bizler için pek büyük bir şereftir. Bir askerin padişahın huzuruna kabulü gibi büyük lütuftur. O büyük Mirac'ın izleri, belirtileri, yansımaları namazda bulunur.

Bizler namaz esnasında Ettahiyyatta okuduğumuz dualar ile Allah ve en son peygamberi arasında geçen konuşmayı tekrar etmekteyiz. Kainatın övünç vesilesi olan peygamberimiz Mirac gecesinde ilahi huzurda bütün insanlık, bütün hayat sahipleri, bütün mahluklar namına selam yerine "ettahiyyatü….." demiştir. İçinde çok külli manalar olduğu için bütün müslümanlar her gün namazlarında tekrar etmektedir.


Peygamberimiz Mirac'a çıkmıştır. O yolu açık bırakmıştır. Her bir veli, mümin o yolda seyr-i süluk edebilir. O yol açık olduğu için her bir mümin o yolda gidebilir. Mirac gecesi ikinci bir Kadir gecesi hükmündedir. Bu gece mümkün oldukça çalışmakla kazanç birden bine çıkar. Bu azim ve büyük kar tembellik ile kaçırılmamalıdır. Hiçbir işveren, hiçbir kuruluş bire bin kar veremez. Allah bize sonsuz hazinesinden böyle bir kar veriyorsa akıllı olan Müslümanlar o karı kaçırmamalıdır. Başta Kur'an okumak veya dinlemek, hadis okumak, namaz kılmak, tövbe-istiğfar etmek, dini sohbet dinlemek çok faydalıdır. Mümkünse sabaha kadar bu gece ihya edilmeli eğer yatılacaksa sabah namazını kılıp sonra yatılmalıdır.

Şu görünen alemde Peygamberimiz mucize eseri olarak Kur'anın da belirttiği gibi Ay'ı iki parça etmiştir. Ruhlar alemindeki sakinlere en büyük mucizesi ise miractır. Bu konuda Cebrail (AS) dahi Peygamberimizle beraber Sidretül müntehaya kadar gitmiş, daha ilerisine gidememiştir. "Ben daha ilerisine gidersem yanarım." demiştir. Peygamberimiz "Kab-ı kavseyn" makamından rüyetullaha mazhar olmuş ve böylelikle büyük meleklerden de üstün olduğu ispatlanmıştır. (Mirac konusu ile ilgili 31. Söz'den faydalanılmıştır.)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi