Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Kur'an ve İstikbalden Haber Vermesi

Kur’an maziden-geçmişten, halden-o zamandaki hal-i hazır durumlardan haber verdiği gibi, istikbale ait haberlerden de hem de doğru olarak bahseder.

Bu, gaybdan, gelecekten haber veren ayetler, pek çok tefsirlerde izah edilmiştir. Ancak burada o kıymetli hazinelerden kısaca bahsedelim. 25 tane örneği sizlerle paylaşayım:

1 "Bugün senin cesedini kurtaracağız." Yûnus Sûresi, 10:92.

2 "Kızlarınızı sağ bırakıp yeni doğan erkek çocuklarınızı kesiyorlardı." Bakara Sûresi, 2:49.

3 "Sen onları, hayata karşı insanların en hırslısı olarak bulursun." Bakara Sûresi, 2:96.

4 "Onların çoğunun günaha, zulme ve haram yemeye koşuştuklarını görürsün. Ne kötü birşeydir o yaptıkları!" Mâide Sûresi, 5:62.

5 "Onlar yeryüzünde hep bozgunculuğa koşarlar. Allah ise bozguncuları sevmez." Mâide Sûresi, 5:64.

6 "İsrailoğullarına Tevrat'ta şöyle bildirdik: Siz yeryüzünde iki kere fesat çıkaracaksınız." İsrâ Sûresi, 17:4.

7 "Bozgunculuk yaparak yeryüzünü fesada vermeyin." Bakara Sûresi, 2:60.

8 "Haydi, ölümü isteyin." Bakara Sûresi, 2:94.

9 "Onların üzerine bir zillet ve yoksulluk damgası vuruldu." Bakara Sûresi, 2:61.

10 "Kayan yıldıza yemin olsun ki, Peygamberiniz ne şaştı, ne de bâtıla inandı. O kendi keyfine göre de konuşmaz. O ancak kendisine vahyolunanı söyler." Necm Sûresi, 53:1-4.

11 "Elif lâm mim. Rumlar mağlûp düştüler." Rum Sûresi, 30:1-2.

12 "Sabret; Allah'ın vaadi haktır." Rum Sûresi, 30:60.

13 "İnşaallah, hepiniz emniyet içinde ve saçlarınızı tıraş etmiş veya kısaltmış olarak Mescid-i Harama (Kabe’ye) gireceksiniz. ... Bütün dinlere üstün kılmak üzere Resulünü hak din ile gönderen Odur." Fetih Sûresi, 48:27-28.

14 "Bu mağlûbiyetlerinden sonra, birkaç yıl içinde galip geleceklerdir. Hüküm Allah'ındır." Rum Sûresi, 30:3-4.

15 "Yakında sen de göreceksin, onlar da görecekler: Hanginiz cinnete uğramış?" Kalem Sûresi, 68:5-6.

16 "Yoksa onlar 'O bir şairdir; biz onun başına gelecek felâketi bekliyoruz' mu diyorlar? Sen 'Bekleyedurun,' de. 'Ben de sizinle beraber bekliyorum.'" Tûr Sûresi, 52:30-31.

17 "Allah seni insanlardan korur." Mâide Sûresi, 5:67.

18 "Eğer bunu yapamazsanız-ki asla yapamayacaksınız." Bakara Sûresi, 2:24.

19 "Ölümü hiçbir zaman temennî etmeyecekler." Bakara Sûresi, 2:95.

20 "Onlara gerek âlemin her tarafında, gerekse kendi nefislerinde âyetlerimizi (delillerimizi) göstereceğiz-tâ ki Kur'ân'ın hak olduğu onlara iyice açıklanmış olsun." Fussılet Sûresi, 41:53.

21 "De ki: And olsun, eğer bu Kur'ân'ın benzerini getirmek için insanlar ve cinler bir araya toplanıp da hepsi birbirine yardımcı olsalar, yine de onun benzerini getiremezler." İsrâ Sûresi, 17:88.

22 "Allah öyle bir topluluk getirir ki, Allah onları sever, onlar da Allah'ı sever. Onlar mü'minlere karşı alçak gönüllü, kâfirlere karşı izzet sahibidirler; Allah yolunda cihad ederler ve dil uzatanların kınamasından da korkmazlar." Mâide Sûresi, 5:54.

23 "De ki: Hamd Allah'a mahsustur. O size delillerini gösterecek, siz de onları tanıyacaksınız." Neml Sûresi, 27:93.

24 "De ki: O Rahmân'dır; Ona inandık ve Ona güvendik. Kimin ap açık bir sapıklık içinde bulunduğunu yakında bileceksiniz." Mülk Sûresi, 67:29.

25 "Sizden iman edip güzel işler yapanlara Allah vaad etmiştir ki, kendilerinden önceki mü'minleri nasıl kâfirlerin yerine getirdiyse, onları da şimdiki kâfirlerin yerine, yeryüzünde hâkim kılacak, onlar için razı olduğu İslâm dinini onların kalblerinde sağlamlaştıracak ve korkularını emniyete çevirecektir." Nur Sûresi, 24:55.

gibi çok âyetlerin ifade ettiği gabya ait ihbarlar, haberlerdir ki, aynen doğru olarak çıkmıştır. İşte, pek çok itirazlara ve tenkitlere maruz ve en küçük bir hatasından dolayı dadasını kaybedecek bir zâtın lisanından neler çıkıyor? Böyle tereddütsüz, tam bir ciddiyet ve güvenle ve kuvvetli bir doğruluğu-güvenirliği hissettirin bir tarzda böyle gaybdan verilen haberler, kati olarak gösterir ki, o zât (Peygamberimiz (A.S.M.) Ezeli Üstadı olan Allah’tan ders alıyor, sonra söylüyor. (25. Söz’den)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi