Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Babalar Günü

Babasına isyan eden ve onu rencide eden (inciten), insan bozması bir canavardır.

Yazımız 18 Haziran 2023’de (Pazar günü) kutlanacak “BABALAR GÜNÜ” vesilesi ile kaleme alınmıştır.

Baba ve anneyi şefkatle donatan ve seni onların merhametli elleriyle terbiye ettiren nedir? Hikmet ve rahmettir. Hikmet ve rahmet hesabına onlara hürmet ve muhabbet, Cenâb-ı Hakkın muhabbetine aittir. O muhabbet ve hürmet, şefkat, Allah için olduğunun belirtisi nedir? Onlar ihtiyar oldukları ve sana hiçbir faydaları kalmadığı ve seni zahmet ve meşakkate attıkları zaman, daha ziyade muhabbet ve merhamet ve şefkat etmektir.

"Onlardan biri veya her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına erişecek olursa, sakın onlara 'Öf' bile deme." (İsrâ Sûresi, 17:23) âyeti, beş mertebe hürmet ve şefkate evlâdı davet etmesi, Kur'ân'ın nazarında valideynin (anne-babanın) hukukları ne kadar kıymetli ve o hukuka riayet etmemek ne derece çirkin olduğunu gösterir.

Madem baba kimseyi değil, yalnız çocuğunun kendinden daha ziyade iyi olmasını ister. Ona karşılık, çocuk dahi babaya karşı hak dâvâ edemez. Demek, anne-baba ve çocuk ortasında yaratılış gereği münakaşa sebebi yok. Zira münakaşa ya gıpta (özenme) ve hasetten (kıskançlıktan) gelir. Babada oğluna karşı o yok. Veya münakaşa, haksızlıktan gelir. Çocuğun hakkı yoktur ki, babasına karşı hak dâvâ etsin. Pederini haksız görse de, ona isyan edemez. Demek babasına isyan eden ve onu rencide eden (inciten), insan bozması bir canavardır.

Bir çocuk, küçüklüğünde kuvvetli bir iman dersi alamazsa, sonra pek zor ve güç bir tarzda İslâmiyet ve imanın erkânlarını ruhuna alabilir. Âdetâ Müslüman olmayan birisinin İslâmiyeti kabul etmek derecesinde zor oluyor, yabani düşer. Bilhassa, baba ve annesini dindar görmezse ve yalnız dünya ile ilgili fenlerle zihni terbiye olsa, daha ziyade yabanilik verir.

O halde o çocuk, dünyada baba ve annesine hürmet yerinde istiskal edip, soğuk davranma, aşağılama ile çabuk ölmelerini arzu ile onlara bir nevi belâ olur. Âhirette de onlara şefaatçi değil, belki dâvâcı olur: "Neden imanımı İslâm terbiyesi ile kurtarmadınız?"

Baba ve annenin arzuları pek mühimdir. Kur'ân-ı Hakîm bir âyet-i kerimede, beş tarzda onlara karşı şefkat ve hürmete emreder. Eğer kolaylıkla arzuları yerine gelmek kabilse yaparsınız.

Ve madem Kur'ân-ı Hakîm, "Onlardan biri veya her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına erişecek olursa, onlara sakın 'Öf' bile deme, onları azarlama; onlara güzel söz söyle. Onlara merhamet ve tevazu kanadını ger ve de ki: 'Ey Rabbim, nasıl onlar beni küçükken besleyip büyüttülerse, Sen de onlara öylece merhamet buyur.'" İsrâ Sûresi, 17:23-24. ayetiyle, beş cihetle gayet mucizeli bir şekilde ihtiyar baba ve anneye karşı hürmete ve şefkate evlâtları davet ediyor. Baba ve anneye karşı muhabbetin, Cenâb-ı Hak hesabınadır. Bu sebeple, hem bir ibadet, hem de onlar ihtiyarlandıkça hürmet ve muhabbeti ziyadeleştirirsin.

Allahım! Bizi Senin muhabbetini ve bizi Sana yaklaştıracak şeylerin muhabbetini nasip et! Amin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi