Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Ramazan Fıkraları

Bu yıl da Ramazan ayı su gibi akıyor, hızla gelip geçiyor. Bugün 14 Nisan 2023 veya Hicri takvimle 23 Ramazan 1444 Cuma. “Sayılı gün gelir, geçer.” demişler. İnşallah bu günler bizler için ahiret hesabına kazançlarımızın bol olduğu, nisan yağmurları gibi semere veren, meyve veren, 80 sene ibadet sevabını kazandığımız günler olacak.

Ramazan ve İstanbul

Ramazan isimli vatandaş İstanbul’a gidiyor. Haydarpaşa’da trenden iniyor. Bakıyor ki boğazın karşı, Rumeli tarafında bir mahya “Hoş geldin Ramazan” yazıyor. Yazıyı kendisi için hazırladıklarını düşünüp “Hoş bulduk.” diyor.

Sahur ve Bektaşi

Bektaşi Ramazan ayında oruç tutmadığı halde her gün sahura kalkarmış. Demişler: “Erenler sen oruç tutmuyorsun, niye sahura kalıyorsun? Bektaşi cevaben: Hiç olmazsa sünnet olan sahur sevabını alalım demiş.

Teravihe yetişme

Malum Ramazan ayında kılınan 20 rekat Teravih namazı vaktin sünnetidir. Ramazana hastır. Bazı jet imamlar teravihi çok hızlı kıldırırlar. (Rekor 12 dk deniyor.)

Bir Müslüman Ramazan ayında yatsı namazına ve teravihe yetişmekte gecikir. Teravihin kaçıncı rekatında olduklarını kendisinin yetişip yetişemeyeceğini cemaatten birine sorar. Oflaya puflaya Teravih namazında imam yetişmeye çalışan adam: -Kardeşim biz namazın içinde imama yetişemiyoruz. Sen dışarıdan gelip mi yetişeceksin? der.

İş inada bindi

Abdestle, namazla pek irtibatı olmayan bir adam ve küçük oğlunun yolu Ramazan ayında Teravih kılınan camiye düşer. Adam oğlunun caminin kapısının önüne bırakır. “Ben bir namaz kılayım, geliyorum.” der. Camiye girer, bakar ki 33 rekat olan namaz bir türlü bitmiyor. Bir ara oğlunun yanına çıkıp der ki: -Oğlum sen biraz daha burada bekle camide iş inada bindi, namaz bir türlü bitmiyor.

Bektaşi, Ramazan, Bayram

Bektaşiye sormuşlar: -Erenler üç aylar nasıl geçiyor? Bektaşi cevap vermiş: -Recep, Şaban (Ramazan’ı atlayarak) derken geldi bayram. Demiş.

Çocuk ve Ramazan

İftarın ne olduğunu bilmeyen küçük çocuk iftar için evlerine misafirlerin davet edildiği iftar vaktinde, mükellef donatılmış, kuş sütü eksik, her şeyin olduğu iftar sofrasının hazır olduğunu ve kimsenin elini sürmediğini görünce çok şaşırmış. Demiş: -Neden yemekleri yemiyorsunuz? Oradaki insanlar da: “Buyurunuz emrini bekliyoruz.” demişler. Çocuk: -“Kim buyurunuz diyecek?” demiş. Onlar da: “Allah’ın iftar yapınız emrini bekliyoruz.” diye cevaplandırmışlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi