Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Deprem ve Şükür

6 Şubat 2023 tarihinde saat 04:17 de meydana gelen ve 95 saniye süren 7.7 şiddetindeki deprem ve devamındaki saat 13:24’de olan 7.6 şiddetindeki deprem bu bölgedeki Gaziantep de dahil 10 ili ve ilçelerini etkiledi. Allah ölenlere rahmet eylesin. İnna lillah ve iinna ileyhi raciun. (Ki onlar kendilerine bir belâ geldiği zaman «Biz (dünyâda) Allah'ın (teslim olmuş kulları) yız ve biz (âhiretde de) ancak ona dönücüleriz» diyenlerdir.) (Bakara suresi 156. Ayet) Kazazede olan, yaralı olarak kurtulanlara acil şifalar ihsan eylesin. Geride kalanlara Sabr-ı Cemil ihsan eylesin.

Bu münasebetle diyorum ki:

İnsan kendini başıboş zannetmemelidir. Çünkü şu dünya misafirhanesinde, hikmet bakışı ile baksan, hiçbir şeyi nizamsız, gayesiz göremezsin.

Nasıl sen nizamsız, gayesiz kalabilirsin?

Zelzele, deprem, yer sarsıntısı gibi adlarla adlandırılan olaylar ve buna benzer şu kainat ve yaratılışla ilgili olaylar, tesadüf oyuncağı değiller.

Meselâ, yere bitkiler ve hayvanların türlerinden giydirilenler nasıldır? Birbiri üstünde, birbiri içinde son derece muntazam ve son derece nakışlı gömlekler var.

Bunlar baştan aşağıya kadar gayelerle, hikmetlerle süslenmiş, donanmış olduklarını görüyorsun.

Ve son derece yüce gayeler içinde tam bir düzenlilik ile cezbeye tutulmuş mevlevî gibi devredip döndürdüğünü biliyorsun.

O halde nasıl oluyor ki, dünyanın, Ademoğullarından, özellikle iman edenlerden beğenmediği bir kısım gaflet davranışlarının manevi ağırlığından omuz silkmeye benzeyen zelzele gibi olaylar insanları düşündürmeli.

Ölümcül hayata ait olaylarını, bazıları bir dinsizin yayınladığı gibi gayesiz, tesadüfî zannederek, bütün felakete uğrayanların üzücü kayıplarını bedelsiz, boşu boşuna gider gösterip müthiş bir ümitsizliğe atarlar.

Hem büyük bir hata, hem büyük bir zulüm ederler.

Öyle hadiseler, bir Hakîm-i Rahîm olan Allah’ın emriyle, iman edenlerin fâni, geçici malını sadaka hükmüne çevirip bakileştirmektedir. Ve nimete karşı nankörlükten gelen günahlara kefarettir.

Nasıl ki bir gün gelecek, şu itaat eden, boyun eğen zemin, yüzünün süsü olan insanların eserlerini şirk karışmış, şükürsüz görüp çirkin bulur. Her şeyi yaratan Allah’ın emriyle, büyük bir zelzele ile bütün yüzünü siler, temizler.

Allah'ın emriyle Allah’a ortak koşanları Cehenneme döker. Allah’a şükür edenlere "Haydi, Cennete buyurun" der. (Sözler’den faydalanılmıştır.)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi

21. Yüzyılın En İyi 5 Filmi

17 Temmuz 2025 Perşembe 08:41

Hayata Dair

29 Haziran 2025 Pazar 09:46

Aile Yılı ve Bazı Tesbitler

18 Haziran 2025 Çarşamba 07:39

“Ben dindar bir Aleviyim”

11 Haziran 2025 Çarşamba 09:56

Arafat vakfesi-Hac

01 Haziran 2025 Pazar 11:13

“Hac Yine Kurbana Denk Geldi”

26 Mayıs 2025 Pazartesi 13:37

Başarının Sırları

19 Mayıs 2025 Pazartesi 11:27

İpek ve Anneler Günü

10 Mayıs 2025 Cumartesi 10:39

Başarının Yolu Başarısızlıktan Geçer

01 Mayıs 2025 Perşembe 11:57