Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

İslam ve Kardeşlik Sempozyumu’ndan Özetler

08.12.2022 Perşembe günü “İslam ve Kardeşlik Sempozyumu” GAÜN Atatürk Kültür Sahnesi'nde yapıldı. Sempozyumda konuşmacıların sunumlarımdan kısa özetlerimiz şöyle:

Oturum başkanlığını Prof. Dr. Mahmut Çınar yaptı. Prof. Dr. Mahmut Çınar yıllar önce işittiği Bediüzzaman’ın bir vecizesini hatırlattı: [Sen, mesleğini ve efkârını hak bildiğin vakit; "Mesleğim haktır veya daha güzeldir" demeye hakkın var. Fakat yalnız hak benim mesleğimdir, demeye hakkın yoktur.”] İlk konuşmacı Prof. Dr. Şadi Eren Bediüzzaman’ın Uhuvvet (kardeşlik) ile ilgili eserinden hareketle “Uhuvvet Risalesi Çerçevesinde İslam Kardeşliği” konusunu anlattı. (Bu konuda bir önceki yazımda geniş bilgi vermiştim. Linki aşağıdadır: https://www.olaymedya.com/makale/13252625/sitki-goksu/uhuvvet-kardeslik)

Daha sonra Doç. Dr. Abdurrahman Ensari “Hasan el Benna ve “İhvan-ı Müslimin”de Uhuvveti anlattı. İhvan-ı Müslim’in kuruluşundan itibaren seyrini anlattı. Özellikle derneğin İhvan-ı Müslimin’in yani Müslüman kardeşlerin adındaki “kardeşler” ibaresine dikkat çekti. Kahvehanelerin merkez seçildiğini anlattı. Derslerin kısa 10-15 dk sürdüğünden bahsetti. O zamandaki şartların ağırlığını ifade için “O zaman Mısır sömürge idi.” diye bahsetti. “Biz hizmete hizmet eden kardeşleriz.” dedi. İhvan-ı Müsliminin bireyden başlayarak hizmet ettiğini, hizmette ümitsizliğin olmadığını anlattı.

Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Demir “Kur’an Perspektifinden İman Kardeşliği”ni anlattı. İnsanın tanımadığı birisinin kardeş, arkadaş olduğunu ayrıca din kardeşliği olduğunu anlattı. Maddi kardeşlik nesebi, biyolojiktir. Manevi kardeşlik dua, uhuvvetle ilgilidir.

Hazreti Musa ve Hz. Harun örneğini verdi. Hazreti Musa kardeşine “Annemin oğlu” diyor. Hz Yusuf ve kardeşlerinden, Nuh (AS) ve oğlundan bahsetti. Menfaatsiz, manevi kardeşlik, iman kardeşliğinin önemi anlatıldı.

“Mü'minler ancak kardeştirler. O halde iki kardeşinizin arasını (bulup) barıştırın. Allah’tan korkun. Tâ ki esirgenesiniz. Hucurat 49/10” “Ey insanlar, hakikat biz sizi bir erkekle bir dişiden yarattık. Sizi, (sırf) birbirinizle tanışmanız için büyük büyük cemiyetlere, küçük küçük kabilelere ayırdık. Şüphesiz ki sizin Allah nezdinde en şerefliniz takvaca en ileride olanınızdır. Hakikaten Allah her şeyi bilen, her şeyden haberdar olandır.49/13”

Allah ve Rasulünün sevgisi önceliklidir. İmanın kıymetini bilmek gerekir.

Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Sait Mecitoğlu “Peygamberimizin Hadislerinde Kardeşlik”i anlattı. Hakikatte düşmanlara karşı beraber olmak.

1.İnsanların kusurlarını araştırmamak 2-Affetmek, hüsn-ü zan etmek 3-Gülümsemek 4-kardeşini ziyaret etmek 5-Tebrik etmek.

Ecdadının alem-i İslamda muhaceretlerinden, göçlerinden bahsetti.100 senedir ayrılmış olan Suriye ve Türkiye’nin birlikte olmasından bahsetti. Ensar örneğini verdi. Ensar’ın ne kazandığını yani Peygamberimiz (ASM)’ı kazandıklarını anlattı.

Hz. Peygamber de (ASM) Ensar'dan olmanın önemini şöyle ifade etmiştir:

"Ey Ensar! Allah size iman nimetini lütfetmedi mi? Sizi en şerefli bir kavim yapmadı mı? Size en güzel bir isim, Allah‘ın ve Rasulü‘nün yardımcıları ismini vermedi mi?

“Eğer hicret (şerefi) olmasaydı Ensar'dan bir fert olmak isterdim” (Müslim, “Zekât”, 139).

Bütün insanlar bir tarafa, siz de başka bir tarafa gitseydiniz, mutlaka sizin gittiğiniz tarafa giderdim. Siz, başkalarının evlerine, davar ve deve götürmesine mukabil, Allah‘ın Resul’ünü götürmenizden hoşnut değil misiniz?" buyurdu.

Ensar, Hz. Peygamber‘in bu sözlerini işitince: "Razıyız" dediler.

“İslam ve Kardeşlik Sempozyumu” programı, konuşmacılara katılım belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi