SİHA ile donatılmış TCG Anadolu: İlke sahne oluyor!

SİHA ile donatılmış TCG Anadolu: İlke sahne oluyor!
Kamuoyunda uçak gemisi olarak bilinen, Türkiye'nin ilk yerli ve milli savaş uçak gemisi "Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu" geçen günlerde Bayraktar TB3'ü, Anadolu’nun üzerinde ilk kez gördük. Sistemin nasıl işleyeceğini anlatan uzmanlar, TCG Anadolu’da SİHA konuşlanmasını ‘TSK’daki zihinsel dönüşümün kilometre taşı’ olarak değerlendiriyor.

Geçtiğimiz günlerde Bayraktar TB3’ü, TCG Anadolu’nun üzerinde ilk kez gördük. Sistemin nasıl işleyeceğini anlatan uzmanlar, TCG Anadolu’da SİHA konuşlanmasını ‘TSK’daki zihinsel dönüşümün kilometre taşı’ olarak değerlendiriyor.

SİHA ile donatılmış TCG Anadolu: İlke sahne oluyor!

Baykar Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir etkinlikte TCG Anadolu amfibi hücum gemisine konuşlu Bayraktar TB3 S/İHA’ya dair bir görüntü paylaştı. Kamuoyunun ilk kez tanık olduğu görüntü, sadece savunma sanayii çevrelerinde heyecan uyandırmakla kalmadı, uluslararası medyada da geniş yer buldu.

SİHA ile donatılmış TCG Anadolu: İlke sahne oluyor!

Dünyada Bir İlk

Doğan öncelikle Baykar TB3 fikrinin ilk ortaya çıkmasından itibaren birçok önemli gelişmenin yaşandığına işaret ediyor. TCG Anadolu ve SİHA kelimelerinin yan yana gelmesini “Dünyada ilk kez bir havuzlu çıkarma gemisinde İHA-SİHA kullanılacak. Bunu sadece çıkarma gemisi olarak değil herhangi bir deniz platformu üzerinden de söyleyebiliriz. İlk kez bir deniz unsuru tamamen insansız hava araçlarının kullanımına uygun hale getirildi” bilgisiyle özetliyor Doğan.

Bu durumun görünenden çok daha kritik bir kabiliyete işaret ettiğini düşünüyor Kadir Doğan. Söz konusu yaklaşıma göre bir gemiye bu denli kısa sürede SİHA entegrasyonu sağlayabilmek, TSK’nın zihinsel dönüşümünün kilometre taşı.

“Bu hamleyle geleceğe yönelik ne kadar inovatif yaklaşımları olduğu ve ellerindeki imkanları değerlendirme konusunda kabiliyetlerini dünyaya gösterdiler” diyen Doğan, Türkiye’nin bir deniz sisteminden kalkabilecek ve istihbarat/keşif/gözetleme yapabilecek araç geliştirmiş olmasının kesinlikle yabana atılmaması gerektiğini söyledi.

Temel olarak bir hava aracının kalkış yapabilmesi için belirli hızlara ulaşabiliyor olması gerekir. Bu hızlar genelde pistten kalkışta yavaş yavaş hızlanarak gerçekleşir çünkü pistler yeterince uzun olduğu için hız kazanma konusunda yeterli zamana sahipsinizdir.

SİHA ile donatılmış TCG Anadolu: İlke sahne oluyor!

Harici Bir Yapı Şart

“Yeterli değil. Bu nedenle de harici bir yapı ile aracın durdurulması gerekiyor. TB-3 gibi mekanik olarak kompozit bir yapıda olan ve görece daha hassas sayılabilecek bir araç için ise inovatif bir çözüm gerekiyor. Bana kalırsa piste gerilecek elastik bir ağ yapısı ile platformun hızının azaltılması amaçlanıyor.Aynı zamanda bazı hava araçlarında motor tarafından ters itki sağlanarak da platformun yavaşlatılması sağlanabiliyor ancak en azından mevcut TB2 motorlarında bu kabiliyet yok. TB-3’de böyle bir kabiliyet de olması mümkün olabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.