Mehmet Erol Maraş

Mehmet Erol Maraş

Gaziantep’te Sürpriz Anket Sonuçları, Yeşil Sol Parti’ye Dikkat

Hem Türkiye geneli hemde Gaziantep’te seçime giren siyasi partiler anket üzerine anket yaptırıyor. Tabi bu anketlerin çoğu, seçim sonucunda sonuçları bilemeyince bir anda piyasadan silinerek yaşamlarına son veriyorlar. Gaziantep için en çok anket yapan firmaların başında ORC, Konda, Sonar, Asal, Metropoll ve Optimar gibi firmalar sürekli anket yapıyorlar. Genellikle bu firmaların yaptığı ankette şu anda Gaziantep’te 7 Haziran 2015 seçim sonuçlarıyla birbirine yakın görülüyor. Ama herşeye rağmen Gaziantep’teki 6 anket firmasının ortalaması % 45 ile % 51 arasında Ak Parti’ye, CHP % 17 ile 21 arasında gidip gelirken yine 7 Haziran 2015 seçim sonuçlarında HDP’nin aldığı oya Yeşil Sol Parti’nin de ulaşacak gibi görülüyor. Yeşil Sol Parti’nin Gaziantep anketinde % 13 ile % 17 arasında bir oy potansiyeli görülüyor. Bunun yanında MHP Gaziantep’te Sermet Atay’ın birinci, Mustafa Bozgeyik ikinci ve üçüncü sıradaki Muhittin Taşdoğan’ın yoğun çalışması sonucunda % 8 ile % 12 arasında bir oy oranı görülüyor. Geçtiğimiz seçimlerdeki sonuçlara ulaşması için son 12 günde başarılı bir çalışma yaptıkları takdirdi MHP’de Gaziantep’ten ya 1 yada iki milletvekili çıkaracaktır. Aynı şekilde İyi Parti Gaziantep birinci sıra adayı Mustafa Gürban sıkıntılı olmasına rağmen milliyetçi oylarla Zafer Partisi’nden Ümit Özdağı’ın alacağını söylemek lazım. İyi Parti Gaziantep % 5 ile 8 arasında bir oy alabiliyor. Çünkü, seçmen bir aday hakkında çok dedikodu varsa ondan rahatsız oluyor. Ama son 12 günde İyi Parti Gaziantep’te ne yapar ne eder onu bilemiyorum.
Bu anket tablosuna göre Gaziantep’te bölünme ve dont sistemi sonunda Ak Parti, 6 ve 8 arasında görülüyor. Aynı şekilde CHP 2 ile 3 milletvekili arasında yol yürüyor. Yeşil Sol Parti 2 ile 3 arasında gidip geliyor. MHP yine Sermet Atay ile 1 ve 2 arasında milletvekili çıkarma şansına sahip olduğu dikkat çekiyor. İyi Parti’de bir milletvekili çıkardığı takdirde kendisini başarılı saymalıdır.

SURİYELİ SEÇMENİN 12 BİN OYU VAR
Gaziantep’te Suriyeli seçmen sayısı kimilerine göre çok yüksek görülüyor. Ama gerçek YSK’nın Gaziantep’teki Suriyeli seçmen vatandaşı 12 bin dolayındadır. Bu sayılarla birileri oynayıp duruyor ama, gerçekleri de kimseden gizlemeye gerek yok. Suriyeli seçmenlerle yapılan tüm görüşmelerde Gaziantep’te Ak Parti ağırlıklı görülüyor. Diğer partilerin de fazla bir oy alamayacağı tahmin ediliyor. Çünkü, Suriyeli seçmenler üzerinde CHP, İyi Parti ve Zafer Partisi sürekli alehte propaganda yapıyorlar. Bundan dolayı Suriyeli seçmenlerde Ak Parti dışında başka birini düşünmüyor.

CUMHURBAŞKANLIĞINDA GAZİANTEP’TE KİM İYİ DURUMDA?
Milletvekili anketlerinin yanı sıra yine aynı anket şirketleri, Cumhurbaşkanlığı içinde anket yapıyorlar. Biliyorsunuz 2014 ve 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan’ın oy oranı çok yüksekti. 2014 yılında % 60, 2018’de de % 64 oldu. Cumhur ittifakı olan MHP ve Ak Parti 2018 seçimlerinde rekor bir oy aldı. Bu kez yine Cumhurbaşkanlığında Recep Tayyip Erdoğan’ın % 58 veya 62 oranında oy alabileceği iddia ediliyor. Millet ittifakının oyda % 40’larda görülüyor. Bu tabloya göre Gaziantep yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yana görünüyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Erol Maraş Arşivi