Mehmet Erol Maraş

Mehmet Erol Maraş

Erdoğan-Kılıçdaroğlu’nun Gaziantep’te son durumu! - Ak Parti’nin açıklanan listesinden kaç milletvekili çıkar?


Gaziantep’te listelerin açıklanmasından sonra seçmenler toto oynayarak hangi partinin kaç milletvekili çıkaracağı tartışmaları yaşanırken bunun yanı sıra Gaziantep’ten sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yine karşısında ilk kez aday olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçen dönem CHP’nin adayı olan Memleket Partisi Genel başkanı Muherrem İnce ve Ata ittifakının adayı Sinan Oğan’ın genel durumlarını değerlendireceğiz. Bunun yanı sıra; Zafer Partisi aday Ümit Özdağ’ın Gaziantep’te birinci sırada olması seçimlerdeki rolü ne olacak? Ak Parti’ye Hüda-Par’ın CHP’ye de Deva ve Saadet’in oyları gelecek mi oymu götürecekler değerlendirmelerini yapacağız. Büyük Birlik Partisi’nin Gaziantep birinci sırada Gaziantep’in sevilen gazetecisi Doğuş Gazetesi Sahibi Orhan Kızılaslan’ın da Cumhur ittifakından aday olmasını sevinerek karşıladık. Biz istiyoruz ki, meslektaşımız düşmanımızda olsa onu seçimde destekleyeceğimizi söyleyebiliriz.

TAYYİP BEYİN HER ZAMAN GAZİANTEP KALESİ OLMUŞ, BU SEÇİMDE KALEYİ KORUYABİLECEK Mİ?
Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2014 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Gaziantep’te % 61, 2018 seçimlerinde % 64 oy almış. Bu durumda Cumhurbaşkanının Gaziantep ortalaması % 60’dan aşağı gözükmüyor. Bence sayın Erdoğan, yine aynı oyu koruyacağını tahmin ediyorum. Ancak biraz ekonomik ve depremden dolayı bir iki puan oyu düşebilir. Bunu normal karşılıyorum. Aynı şekilde, 2014 Cumhurbaşkanlığı tablosuna baktığımızda CHP ve MHP’nin adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu % 29, HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş ise % 11 almış. Bu seçimde MHP’nin oyları Ekmeleddin İhsanoğlu’na giderken HDP yine Gaziantep’te oy oranının % 11 olarak belirlemiş. Bu gösteriyor ki, 2014’te muhalefet Gaziantep’te ancak % 40’a ulaşabilmiş. Gelelim 2018 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhur ittifakı adı altında girdiği seçimlerde MHP’nin desteğiyle % 64’e ulaşmış. Yine karşı rakibi olan CHP’nin adayı Muharrem İnce % 23 ve HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş ise % 12 oy almış. Bu tabloya bakıldığında bu seçimlere HDP, Kılıçdaroğlu’nu desteklediği için toplam oyları % 30’a ulaşmış oluyor. Ve diğer partilerde 6 puan almışlar. Yani Gaziantep’ten Kılıçdaroğlu’nun rüzgarı da olsa ve diğer partilerde olsa % 40 gibi görünüyor. Tabi burada bu oyları artırmak gösterilen CHP ve İyi Parti ile HDP’nin teşkilatlarının görevidir. Buna Deva, Gelecek ve Saadet’i eklersek zorlamayla ulaşacakları oyun % 40 olduğu görülüyor. Bunun yanı sıra Muherrim İnce ve Sinan Oğan’ın da Gaziantep’ten ne kadar oy alacaklarına bir fikir üretmek mümkün değil. Cumhurbaşkanlığında ise Tayyip bey % 60, Kemal Kılıçdaroğlu % 38 ve Muherrem İnce ile Sinan Oğan ise % 2’lik bir oy oranına sahip oldukları görülüyor.

AK PARTİ’NİN LOKOMOTİFİ GÜL VE ŞAHİN
Ak Parti genellikle Gaziantep’ten 2014’te 10, 2018’de 8 milletvekili çıkarmış. İki seçimdir iki milletvekili kaybederek yoluna devam ediyor. Her nedense sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aldığı oy ile aralarında büyük bir uçurum oluşuyor. Bu seçimde de geçen seçim olduğu gibi yine birinci sırada Abdülhamit Gül bey vardır. Liste başı olduğu için ne kadar başarı göstereceğini hep birlikte görüyoruz. Aynı şekilde bu listede mevcut 5 milletvekili aday gösterilmedi. Sayın Uzer kendi isteğiyle aday olmadı. Mehmet Erdoğan, Müslüm Yüksel, Sait Kirazoğlu ve Nejat Koçer listede yer bulamadı. Bu Ak Parti için artı mı, eksimi olduğunu seçimlerde göreceğiz. Bana göre Uzer, Erdoğan ve Koçer her zaman listede yer aldıklarında Ak Parti’ye çok etkili oy getirmişlerdir. Listeye bakıldığında Ak Parti’nin kadın adayları arasında Derya Bakbak var. Akademisyen kökenli olduğu için listede yer buldu. Şanlıurfa adayı İrfan Çelikaslan, başvurusu olmadığı halde listede 7. sırada yer aldı. Ne kadar oy getirir onu bilemiyoruz. Çünkü; Suruç kökenli ve yansıması ne olur bilemiyorum. Gül ve Ali Şahin, Nizip kökenlidir. Onların genel tablodaki durumları da bu seçimde net gözükecek. Genç adaylardan Mesut Bozatlı etkin bir isim desemde bir ağırlığının olacağını düşünmüyorum. Bana göre listenin 8. sırasında bulunan Bünyamin Bozgeyik’in, çalışkan ve oy getirecek kapasitesi vardır. Kadın kolları başkanı Feray Yılmaz’ın da gücünün ne olduğunu bilemiyorum. Burada ön sıralarda olması düşünülen Cuma Reyhan, Abdullah Durdu’nun ne katkısı olacak onuda göreceğiz. Listeyle ilgili çok yorum yapmama gerek yok, Gaziantep halkı en iyi yorumu yapar. Bu kez milletvekili sayısı 8’den aşağımı olacak, yoksa fazlamı olacak. Bunuda listede yer alanlar gösterecek. Eğer Erdoğan’ın aldığı oyu alabilirlerse bu liste 10 milletvekili bile çıkarabilirler. Gaziantepliler en çok Ak Parti’ye ekonomi, deprem gibi buna benzer sorunların da oyunu artıracağını düşünmüyorum.
NOT : Yarın köşemizde bu kez CHP ve İyi Parti adaylarını değerlendireceğiz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Erol Maraş Arşivi