Gaziantep'te Sabah kahvaltısında ne yenir? Ciğer, Nohut Dürümü, Paça-Beyran! Gaziantep'te Nerede Ne Yenir?

Gaziantep'te Sabah kahvaltısında ne yenir? Ciğer, Nohut Dürümü, Paça-Beyran! Gaziantep'te Nerede Ne Yenir?
İşte Gaziantep'in zengin ve çeşitli lezzet dolu kahvaltısı... İşte '“Allah’ım sana geliyorum” “Hepsini yiyeceğim” dedirten tatlar

Ciğer

Gaziantep’in ciğer yeme adabı ve zamanı ilk defa duyanları “Hadi canım!” dedirtecek cinsten. Birçok yerde gün içinde de bulup yiyebilirsiniz ama meşhur ciğercilerinin asıl olayı sabah 04.30’da kahvaltı niyetine açılıyor olmaları. Aman o saatte kim kalkacak ben 10.00’da kalkıp yerim falan diye bir düşünce geçtiyse aklınızdan, üzgünüz çünkü ciğer 08.00’e bile kalmıyor en bilinen ciğercilerde. Her gün hiç de azımsanmayacak sayıda ciğer şiş ve büyük bakır bir tencerede ciğer kavurma hazırlanıyor ve sabah açıldıkları andan itibaren kapış kapış yeniyor. Ciğer sevenlerdenseniz bizce Gaziantep’e gelmişken adabıyla sabah 05.00-06.00 civarı uyanıp üşenmeden gidip tadın. Ciğer şişi için “dehşet bir lezzet” diyemeyiz ama ciğer kavurması gerçekten acayip lezzetliydi. Kavurma kuyruk yağıyla kavruluyor sanıyoruz lezzetin aman amanlığı buradan geliyor. Kesinlikle gitmişken denenmeli.

Gaziantep’te Ciğer Nerede Yenir? Ciğerci Ali Haydar Usta

Gaziantep Kalesi’ne yürümeye mesafesinde minicik, tabureli, salaş bir ciğerci. Sabah 04.30’da açılıyor ve 08.00’e kalmadan ciğer tükenmiş oluyor. Sabahın köründe onar onar kişi oluyor. Adres: Seferpaşa Mahallesi, Derekenarı Cd, 27400 Şahinbey Konum için tıklayın. Tel: 05366063987

PAÇA-BEYRAN

Beyran Antep’te günün her vakti yeniyor. Kahvaltıların da vazgeçilmezi. Yerellerin “Nolur sabah yemeyin, maf olursunuz!” ısrarına rağmen, Gaziantepliler gibi sabah kahvaltısı olarak beyran yedik. Yalan yok, beyran çorbası herkesin damak zevkine hitap etmeyebilecek bir lezzet.

Önce tabağın dibine bonkörce iç yağı ve sade yağ çalıyorlar. Sonra tabağa kuzu incik didiklenip, pirinç ekleniyor. Üzerine de et suyu ekleyip, tabağı ateşe koyuyorlar. Azıcık beraber haşlayıp, üzerine tereyağ (yine!) ve pul biber ekliyorlar. Adının çorba olduğuna bakmayın başlı başına bir menü gibi beyran çorbası, inanılmaz doyurucu. Hatta o kadar et ağırlıklı ki, bazı yerlerde et yemeği diye bile geçtiğini görebilirsiniz. Gaziantepliler çok bozuluyor beyrana çorba denmesine.

Beyranın asıl olayı da sabah kahvaltı niyetine içilmesi. E bu kadar yoğun diyorsunuz madem, nasıl kahvaltıda içilir derseniz aynı fikirdeyiz. Sabah sabah bol acılı bir çorba içmek her baba yiğidin harcı değil. Her şeyi geleneğine, adetine göre yapmak elbette güzel ama bizce beyran çorbasını gün içinde tatsanız da Gaziantep adetlerine ihanet etmiş sayılmazsınız. Kesinlikle farklı bir lezzet, beyran yemeden dönmeyin deriz.

Gaziantep’te Beyran Nerede İçilir? Metanet

Metanet beyran yiyebileceğiniz en meşhur yer. Oldukça salaş, otantik bir yer ve 04.30’dan 18.00’e kadar açık. Beyran yiyecekseniz bizce ilk adreslerden biri burası olmalı. Kredi kartı geçmiyor. Adres: Kozluca Mah, Caddesi No:11, 27400 Şahinbey/Tabakhane/Şahinbey Tel: +90 342 231 46 66 Konum için tıklayın.

Nohut Dürüm

Nohut dürüm de Gaziantep kahvaltılarının sıra dışı seçimlerinden biri. Taş ocaklarda et suyunda pişen ve baharatlarla harmanlanan nohut, patates kızartması, biber ve domates salçası ve maydanoz ile açık ekmek diye tabir edilen resimdeki “ekmekte” servis ediliyor. Nohut sevenler için kaçırılmayacak ve doyurucu bir kahvaltı. Buraya gelip de “Ben pek de etçi değilim” dersem beni Gaziantep’ten kovarlar ama bizim favori lezzetlerimizden birisi bu oldu.

Nohut Dürüm Gaziantep’te Nerede Yenir? Dürümcü Recep Usta

Antep’in hem uygun fiyatlı hem de lezzetli nohut dürümcüsü. Acılı nohut,yeşillik, soğan,patates kızartması ve baharat karışımını en dengeli tutturan yer. Adres: İncilipınar Mah. 1. Cadde No:9 (Korutürk Caddesi) Gaziantep Tel: 03423235999 Konum için tıklayın.

Antep Peyniri

Çoğunlukla Gaziantep’te yapılan, koyun sütünden üretilen bir peynir Antep peyniri. Büyük toplar halinde genelde suyun içerisinde satılıyor. Çiğ denediğinizde pek de etkileyici değil ama çoğu restoranda kiremit sahanların içinde tereyağ ile fırınlanıp servis ediliyor, işte o zaman anlıyorsunuz insanların neden bu kadar methettiğini. Bu yüzden çiğ bir şekilde tadıp beğenmediyseniz mutlaka bir daha şans verin deriz. Özellikle Gaziantep’te birçok yerde acayip lezzetli yapılan peynirli pidede bu peynir kullanılıyor. Baharat vs. satan birçok çarşı, pazarda bulmanız mümkün.

İçli Köfte

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

İçli köftenin ünlü olduğu epey şehir var ülkemizde, Gaziantep de onlardan biri. Bulgur içli köftenin dışındaki hamurun temel malzemesi; içine de kıyma, salça, soğan ve bolca baharat hatta bazen cevizle bir harç yapılıyor. Bazı yörelerde haşlanarak bazı yörelerde kızartılarak yapılsa da Gaziantep içli köftesinin temel özellikleri kızartılıyor olması ve yerel birçok yemeğe lezzetini veren kuyruk yağının dokunuşu. Bizce birazcık ağır bir tat olsa da kesinlikle Gaziantep’in imza lezzetlerinden ve tadılmaya değer.

Gaziantep’te İçli Köfte Nerede Yenir?

Sınırlı zamana çok şey sığdırmak adına yuvalama yemeğe gitmişken Aşina’da ya da kebap yerken Çulcuoğlu’nda yiyebilirsiniz.

Künefe



Evet Künefe belki Hatay mutfağının spesiyali ama Gaziantep de künefeyi hakkıyla yapmaktan geri kalmamış. Tabi tahmin edersiniz ki Antep fıstığını çok daha bol keseden koyan versiyonunu

Antep Usulü Künefe Nerede Yenir? Köz Antep Künefe

Künefenin en az 10 çeşidini bulabileceğiniz bir yer. Özellikle bir cennet çamuru denen üstü silme Antep fıstığı olan künefesi var ki of of. Adres: Fatih Mahallesi, Ali Nadi Ünler Blv. No:116, 27060 Şehitkamil Tel: (0342) 321 40 00 Konum için tıklayın.

Klasik Künefe Nerede Yenir? Künefeci Cumba

Künefe bir Gaziantep lezzeti olmasa da damak çatlatan cinsten bir künefeci bulduk. Künefe seviyorsanız ve baklavadan yer kaldıysa mutlaka buraya gidin. 09.00-01.00 arası açık. Websitesi Tel: 03423222442 Adres: Emek Mah. Ali Ünler Bul. No:71/A Şehitkamil Konum için tıklayın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum