Misafirlerinizin Ağzının Suyunu Akıtacak Antep Usulü Zeytinyağlı Karışık Dolma! Zeytinyağlı Dolma tarifi ve püf noktaları

Misafirlerinizin Ağzının Suyunu Akıtacak Antep Usulü Zeytinyağlı Karışık Dolma!  Zeytinyağlı Dolma tarifi ve püf noktaları
Gaziantep sofrasının en bilinen yapımı meşakatli olmasına rağmen sevilen yemeği Zeytin Yağlı Karışık Dolma. Antepli kadınların misafir ağırlayacağı zaman en çok tercih ettiği Zeytin Yağlı Karışık dolma nasıl yapılır?

Zeytinyağlı Biber Dolmasının Püf Noktaları

Zeytin Yağlı Karışık dolma, Türk ve Antep mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. Lezzetli ve doyurucu bir yemek olan zeytinyağlı biber dolmasını hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır. Bu püf noktalara dikkat ederek, daha lezzetli ve kıvamında zeytinyağlı biber dolması yapabilirsiniz.

MALZEMELER

- 10 adet kuru patlıcan, kuru biber
- 10 adet haylan kabağı, kuru tüylü acur
- 30–40 adet salamura yaprak
- 2 su bardağı pirinç
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı Antep salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 3 adet kuru soğan
- 7-8 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı kuru nane, pul biber
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- 1 adet limonun suyu

    Hazırlanışı:

    İç harcı için, soğanları ince ince kıyıp zeytinyağında 7-8 dakika kavurun.
    Soğuk suda yıkadığınız pirinci süzüp ilave edin. Salçalar, ince kıyılmış sarımsak, pul biber, kuru nane, karabiber ve tuzu ekleyin. 7-8 dakika daha kavurup ocaktan alın. Soğumaya bırakın.

    Patlıcanlar, haylan kabağı ve tüylü acurları sıcak suda, hafif yumuşayıncaya kadar haşlayın. Yaprakları sıcak suda 5 dakika kadar haşlayın ve birkaç kez suyunu değiştirerek tuzunu giderin. Kuru biberleri de soğuk suda 10 dakika bekletin.

    Uygun bir tencerenin tabanına birkaç yaprak dizin. Kalan yaprakların içine birer tatlı kaşığına yakın iç harcından koyup gevşek bir şekilde sarın. Sarmaları tencerenin dibine çok sıkı olmayacak şekilde dizin.
    Kabak, patlıcan ve biberleri, üçte ikisine kadar harçla doldurup ağızlarını yumarak tencereye dizin. Üzerine dolma taşı veya tabak koyun. Dolmaları hafif aşacak kadar sıcak su ilave edin. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte 40-45 dakika pişirin.

    Limon suyunu ekleyip 10-15 dakika daha pişirdikten sonra suyunu süzün. Uygun bir servis kabını tencerenin üzerine kapatıp ters çevirin ya da tek tek alarak servis tabağına dizin ve servis yapın.

    İşte zeytinyağlı biber dolmasının püf noktaları:

    • Pirinçleri iyi pişirin. Zeytinyağlı biber dolmasının iç harcında kullanılan pirinçlerin iyi pişmesi gerekir. Pirinçleri ılık suda bekleterek nişastasının alınması önemlidir.
    • Biberlerin ağzını domatesle kapatın. Patlıcan, Biberlerin v kabağın ağzını domatesle kapatarak, biberlerin dağılmasını önleyebilirsiniz. Ayrıca domates, dolmaya lezzet de katacaktır.
    • Tencereye dikey olarak yerleştirin. Patlıcan ve Kabağı tencerede dikey olarak yerleştirerek, eşit miktarda ve eşit zamanda pişmesini sağlayabilirsiniz.
    • Piştikten sonra dolmaların üzerini yağlayın. Piştikten sonra dolmaların üzerini sızma zeytinyağı ile yağlayarak, daha iştah açıcı görünmesini sağlayabilirsiniz.

    Zeytinyağlı Karışık Dolmanın Yanına Ne Servis Edilir?

    Zeytinyağlı biber dolmasının yanında servis edilebilecek birçok farklı seçenek vardır. Bu seçeneklerden bazıları şunlardır:

    • Yoğurt: Zeytinyağlı biber dolmasıyla yoğurt mükemmel bir uyum sağlar. Yoğurt, dolmanın hafifliğini tamamlar ve lezzetini artırabilir.
    • Salata: Yanında taze ve hafif bir sebze salatası, dolmanın yanında tüketildiğinde dengeli bir öğün oluşturabilir.
    • Limon dilimleri: Zeytinyağlı dolmalar genellikle limon suyu ile servis edilir. Limon, dolmanın lezzetini canlandırabilir ve taze bir tat katar.
    • Turşu: Turşular, özellikle salatalık turşusu veya lahana turşusu, zeytinyağlı biber dolmasıyla güzel bir denge oluşturabilir.
    • Nar taneleri: Nar taneleri, dolmanın üzerine serpilerek veya yanında sunularak hem renk katabilir hem de tatlılık ve ekşilik sağlayabilir.

    Pirinç Zararları

    Pirinç, Türk mutfağında en çok tüketilen besinlerden biridir. Ancak aşırı pirinç tüketiminin sağlığa zararları olabileceği unutulmamalıdır. Mide açısından aşırı tüketimi zararlı olan pirinç, kilo almanıza neden olabilir. Hatta daha fazla tüketimde obeziteye de neden olur. Ayrıca aşırı pirinç pilavı tüketimi, ülser, gastrit ve reflü hastalıklarını da tetikleyebilir. Bunun yanında insanlarda diyabet hastalığının oluşmasındaki en önemli etkenlerden biridir.

    Pirinç tüketirken aşırıya kaçmamaya ve ölçülü tüketmeye özen göstermelisiniz.

    HABERE YORUM KAT
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.