Bu Tartışma Çok Su Götürür Köprülerin altından! Kürt Böreği mi, Türk Böreği mi? Küt Böreği mi? MÜTHİŞ LEZZET'in Tarifi?

Bu Tartışma Çok Su Götürür Köprülerin altından! Kürt Böreği mi, Türk Böreği mi? Küt Böreği mi? MÜTHİŞ LEZZET'in Tarifi?
Kürt böreği isim tartışması yıllardır sürüyor! Küt böreği mi, Kürt böreği mi, Türk Böreği mi? Müthiş lezzet'in tarifi haberimizde yer alırken; Tartışmalara Gazeteci Baransel Ağca noktayı koydu!
Kürt Böreği Tartışmasına Son Nokta

Gazeteci Baransel Ağca'nın yaptığı araştırma ve Arnavutluk ziyareti ile, Kürt böreği tartışmasına son nokta konmuş oldu.

Ağca'nın araştırmalarına göre, Kürt böreği, yaklaşık 120 yıl önce İstanbul'da Bingöllü Mehmed Efendi tarafından yapılmıştır. Mehmed Efendi, kendi kültürüne ait kömbe tarifini işçileri daha tok tutacak bir börek yapmak adına değiştirmiş ve bugün bildiğimiz Kürt böreğini ortaya çıkarmıştır.

Böreğe Kürt ismini veren de Mehmed Efendi değildir. Müşterileri, Mehmed Efendi'nin Kürt olduğu için bu böreğe Kürt böreği demiştir. Yani bugün Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde bu böreğin yapıldığını göremezsiniz. Çünkü bu börek İstanbul böreğidir. Ustası Kürt olduğu için müşterileri tarafından bu isim verilmiştir.

Yıllarca kimse bu isimden gocunmamıştır. Bu hikaye geriye doğru gidilerek de kanıtlanabilir durumdadır. Zaten İstanbul'daki Kürt böreği ustalarının büyük çoğunluğu hala Bingöllüdür. Önemli bir bölümü Mehmet Efendi'nin akrabasıdır.

Bu saçma söylentilerin 2010'dan sonra yeniden türemesi sonrasında börekçiler bir araya gelip dernekleşmiştir. KAYY-DER adlı bu dernek, KÜRT BÖREĞİ ismini TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU'ndan RESMİ olarak tescil ettirmiştir.

12 Eylülün karanlık dönemi hariç böreğe farklı bir isim koyma telaşı olmamıştır. 12 Eylül sonrasında küt denmeye başlanan bazı yerler olsa da 7-8 yıl sonra yeniden KÜRT BÖREĞİ denmeye devam edilmiştir. Yani ortada bir küt böreği yoktur.

İstanbul'da işçileri tok tutması için yeniden yorumlanmış bir kömbe tarifi, tüketicilerin adlandırması ile KÜRT BÖREĞİ olmuştur. Bu böreği yapan adamın akrabaları hala İstanbul'daki börekçilerin çoğunluğunu oluşturur ve her yıl da KÜRT BÖREĞİ FESTİVALİ düzenlenir.

Kürt böreği, Türk mutfağında kökeni genellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne dayanan bir börek çeşididir. Bu börek, yufka veya baklava yufkası kullanılarak yapılır ve genellikle iç harcında kıyma, ıspanak, peynir veya patates gibi malzemeler bulunur. Yapımı oldukça basit ve lezzetlidir.

İşte genel olarak bir kürt böreği tarifi:

Malzemeler:

  • Yufka veya baklava yufkası
  • İç harcı için isteğe bağlı olarak kıyma, ıspanak, peynir, patates veya başka sebzeler
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı süt
  • 2 yumurta
  • Tuz
  • Karabiber

Yapılışı:

  1. İlk olarak iç harcını hazırlayın. İç harcı isteğe bağlı malzemelerle karıştırarak veya soteleyerek hazırlayabilirsiniz.

  2. Sıvı yağ, süt, yumurta, tuz ve karabiberi bir kapta iyice karıştırın. Bu karışımı kullanarak yufkaları ıslatmak için bir sos hazırlamış olacaksınız.

  3. Yufkaları tezgahın üzerine serin ve her birini hazırladığınız sıvı malzeme karışımı ile ıslatın.

  4. Islattığınız yufkaları üst üste koyun ve iç harcını serpiştirin.

  5. Yufkaları rulo şeklinde sarın ve yağlı kağıt serili bir tepsiye yerleştirin.

  6. Üzerine yumurta sarısı sürerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin.

  7. Fırından çıkan böreği dilimleyerek servis yapabilirsiniz.

Herkesin kendi damak zevkine göre iç harcını değiştirebileceği ve özelleştirebileceği bir börek çeşididir. Bu tarife eklemeler veya çıkarmalar yaparak kendi lezzetinizi yaratabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.