LGS Öncesi Yapılması Gerekenler

Ders Çalışma Ortamınızı Düzenleyin.

Aylardır ders çalışmak için masanın başına geçmediyseniz ilk olarak yapmanız gereken şey, kendinize bir çalışma ortamı hazırlamak. Çalışma masanızın olması zorunlu değil. Evde çalışabileceğiniz bir yer bulup orayı ders çalışmak için düzenlemeniz yeterli. Ders çalışmaya başlayacağınız zaman masanın üzerindeki dikkatinizi dağıtacak her şeyi kaldırmalısınız. Örneğin;  bilgisayar ve telefon gibi dikkat dağıtıcı malzemelerin olmadığı, sadece ders için gerekli kitapların ve defterlerin bulunduğu bir masada ders çalıştığınızda, daha iyi odaklandığınızı fark edeceksiniz.

Sosyal Medya ile Olan İlişkinizi Düzenleyin.

Pandemi sürecinde çok fazla sosyal medya, televizyon ve bilgisayar oyunları ile vakit geçirdiniz. Fakat artık bu düzene bir dur demelisiniz. Hepsini bir anda bırakmanız başta zor gelebilir. Ancak gün içinde sadece bir tanesini seçerek, kendinize ödül olarak belirlerseniz alışma süreciniz daha kolay ve eğlenceli hale gelecektir.

Çalışma Programınızı Hazırlayın.

Ne çalışacağınızı bilerek masanın başına geçmeniz, dakikalarca düşünmenizi engelleyip vakit kaybını önleyecektir. Her gün ne yapmanız gerektiğini önceden belirlediğiniz bir haftalık program yapmalısınız. Bu programı kendinize özgü ve gerçekçi bir şekilde hazırlamalısınız.

Zorlandığınız Ders İle Yüzleşin.

Okulların uzaktan eğitime geçmesi sebebiyle iyi öğrenemediğinizi düşündüğünüz konular varsa ya da bugüne kadar hep zorlandığınız bir ders/konu varsa bunları belirleyerek çalışmaya başlamalısınız. Sınav hazırlığında ilerleyen dönemlerde, test çözmeye ve denemelere yoğunlaşmanız gerekecek. O günler gelmeden bu eksiklerinizi kapatmalısınız. Eğer açığınızı o günler gelmeden kapatmayı başarırsanız yeni gelecek konuları daha rahat kavrayıp, öğrendiğinizi fark edeceksiniz.

Çalışma Sürenizi Yavaş Yavaş Arttırın.

Çalışmaya ilk başladığınızda belki de 20 dakikada sıkıldığınızı fark edeceksiniz ve çalışmanızın verimli olmadığını düşüneceksiniz. Bu sebeple daha uzun çalışmalar yapmaya kendinizi yavaş yavaş alıştırmalısınız. İlk zamanlarda kısa aralıklar belirleyip zaman içinde bu süreyi arttırmalısınız. Örneğin; ilk gün 20 dakika çalıştınız. Bir sonraki  gün çalışırken bir 10 dakika daha ekleyerek süreyi 30 dakikaya çıkartmalısınız.

Her Gün Neler Yaptığınızı Kaydedin.

Her gün hedefinizin ne kadarına ulaştığınızı görmek sizi daha iyi motive edecektir. Bu sebeple her gün kaç saat, hangi dersi çalıştığınızı ve kaç soru çözdüğünüzü mutlaka not alın. Bunları gördükçe daha çok motive olacak ve soru sayısını da kendiliğinden gitgide arttıracaksınız.

21 Gün Sabredin ve Çalışma Alışkanlığı Edinin.

Ders çalışmaya başladıktan sonra bazı günler, hiç çalışmak istemediğinizi fark edebilirsiniz. Bu motivasyonunuzu en çok düşüren olaydır. Bilim insanları, bir alışkanlığın 21 günde oturduğunu söylerler. Yani ilk çalışmaya başladığınız günden itibaren hiç bırakmadan 21 gün düzenli çalışırsanız, bu sürenin sonunda o alışkanlığın oturmaya başladığını görürsünüz. Ders çalışma alışkanlığınızı kazandığınızda bu durum artık sizin, her gün yapmanız gereken bir rutin haline gelecektir. Bu da size başarıyı getiren en önemli anahtar olacaktır.
 İyi bir yüzdelik dilim ve hayalinizdeki lise için bu basamakları uygulamaya başlamalısınız. Herkese sağlıklı günler ve başarılar dileriz!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Duygu Kaplan Arşivi