Tahran'da aykırı görüş

Son günlerde Suriye'nin İdlib şehri ile ilgili doğabilecek olası kriz senaryolarına çözüm bulmak amacıyla İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen 3'lü zirveye Türkiye, Rusya ve İran ülkeleri bir araya geldi.
Türkiye adına konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, askeri müdahalelerin meydana getireceği senaryoların insanı krize yol açacağını savunarak, uluslararası kamu diplomasisini işaret ederek ateşkes çağrısında bulunması zirvenin dikkat çekici konusuydu.
Erdoğan rejim inisiyatifinde hareket eden grupların İdlib bölgesinde yapacakları askeri müdahale ve operasyonların yapılmaması hususunda rahatsızlığını açık bir dille beyan ediyordu. Erdoğan gerekçeli hükmünde terör ve terörist unsurlara karşı atılabilecek adımların nokta atışı şeklinde olmasını savunup tarafları bir kez daha ateşkes çağrısı yaptı.
Muhtemel silahlı eylemler karşısında bölgede yaşayan mültecilerin Hatay üzerinden Türkiye'ye yönelmesi durumunda Erdoğan İdlip'te yaşamakta olan sığınmacı statüsünde olanların Türkiye'nin kabul etmeyeceğini şimdiden belirtmiş oldu.
Gerek Putin gerekse Ruhani ateşkes kararına istinaden Suriye Ordusu ve muhaliflerin müzakerelerde masada mevcutlu bulunmadığını deklare ederek ateşkesin olma olasılığının en son düşünülecek bir madde olduğunu aktardı.
İran lideri Ruhani tartışmalı bölgede terör örgütlerinin silah bırakma çağrısı yapılmasını isteyerek ateşkes taraftarı olmadığını dile getirerek Putin ile aynı görüşte olduğunu böylelikle belirtmiş oldu.
RUSYA; Zirve mutabakatında Putin terörist unsurlar ile mücadele konusunda kararlı olduğunu en son terörist unsurlar temizlenene kadar terör örgütleri ile savaşmaya devam edeceklerini beyan etti.
Siyasi çözüm sürecinde Suriyeliler kendi kaderlerini kendilerinin tayin etmesi hususunda hem fikir olduklarını, Suriye topraklarında bulunan yabancı güçlerin çekilmeleri ve kontrolün Suriye hükümetinin doğal hakkı olduğunu üstüne basa basa söyledi.
Kimyasal silah kullanılması konusunda olası bir tezgâhın sorumlusu ve muhataplarının ABD olduğunu işaret ediyordu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'nin kontrolünde bulunan Cerablus-Mare hattı ile, Afrin bölgelerinde ÖSÖ ile birlikte sağlamış olduğu alan hakimiyetini bırakmayacağını savaşın değil çözümün bir parçası olacaklarını canlı yayında dile getirdi.
Zirveye katılan üç ülke terör ve terörist unsurlara karşı kararlılıkla mücadele konusunda hem fikir oldular.
BM Güvenlik Konseyi tarafından terörist olarak tanımlanan IŞİD, Nusra Cephesi ile El Kaide terör örgütlerine karşı ortak mücadele kararı almaları memnuniyet vericiydi.
Türk yetkililer PYD/YPG terör örgütü olarak lanse etmiş olsalar da Rusya ve İran olaya başka pencereden bakarak PYD/YPG örgütlerini listede dahil etmemeleri "Aykırı görüş" durumun ortaya çıkmasına sebebiyet vermiş oldu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Ayaz Arşivi