Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Prof. Dr. Sıtkı Göksu

Mehmet Barlas

Basının güçlü bir kalemi, entelektüel, iyi bir yazar olan Mehmet Barlas Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da iştirak ettiği büyük bir cenaze töreni ile beka alemine yolcu edildi. Allah rahmet eylesin. 1942 yılında doğan, 1 Haziran 2023 Perşembe akşamı 81 yaşında bu dünyaya veda eden Mehmet Barlas’dan bahsediyoruz. Allah makamını cennet eylesin. Amin.

Malum gazetecilik dünyanın en stresli 4 mesleğinden biridir. Mehmet Barlas gıyabında tanıdığım, aslen Antep’li duayen, kıdemli gazeteci, dünyayı tanıyan, yabancı dilde gazeteleri, TV’leri takip edebilen bir yazardı. Sabah gazetesi devletin elinde olduğu dönemde “Ben devletin gazetesinde yazmam.” diye istifa etti.

Recep Tayyip Erdoğan’ın yanağını okşaması olay olmuştu. Daha sonra kendisi yorum olarak “TVlerin kayıtta olduğunu bilmiyordum. Bilseydim yanağını okşamazdım” dedi. Ayrıca “Bunda anormal bir durum yok.” dedi.

Kitaplarından bazıları: “Dün Dündür (Nehir söyleşi)”, “Rüzgar Gibi geçti”, “Turgut Özal’ın Anıları” gibi. Yazılarının çoğu ise gazete köşelerinde kaldı. Özal’ı kayıtsız şartsız desteklemedi. Başta Jaguar olayı olmak üzere Özal’ı acımasızca eleştiren onlarca yazı yazdı. İki yıl onunla konuşmadı. Buna rağmen haklı bulduğu konularda Özal’a destek verdi. 28 Şubattan dolayı 2 yıl işsiz kaldı. (Bakınız:Yadıma Düşende kitabı, Ziya Kesriklioğlu, 2019) Alçak gönüllü ve mütevazı olduğunu yakından tanıyanlar söylüyor.

Sabahın başyazarı idi. Çok güçlü kalemi vardı. Bilgili, kültürlü, hemen her konuda fikir sahibi olan ve ayrıca çok kolay bunları kağıda dökebilen, bir ayaklı kütüphaneydi. Gazete için makalesini, köşe yazısını rekor denilebilecek sürede 20 dakikada yazabilirdi.

Son derece hoşgörülü ve tahammül sahibi idi. Bunun örneği NTV’de “Yorum Farkı” adı altında yayınlanan Emre Kongar ile yaptığı tartışma programlarıdır.

Türk Sanat Müziğine çok hakimdi. Mehmet Barlas ve Oğuz Haksever'in hazırlayıp sunduğu “Makam Farkı” bir NTV Radyo klasiği idi. “İnsanın kendi dilinde söylediği güzel bir şarkının nasıl yürek titrettiğini bilmeyene yazık!” diyordu.

Hatta Bekir Ünlüataer için gazetedeki röportajda “Yeni Münir Nurettin Selçuk’u takdimimdir.” demişti.

İşleyen bir zekaydı. İletişim ustası idi. Teknolojiyi yakından takip ederdi. Gerçek aydındı. Kendisine liberal olduğu için “liboş” diyenlere bile gülüp geçerdi.

Ak Parti de dahil bir çok siyasal oluşuma önderlik etti. Kapıdaki güvenlik görevlisi dahil gazetedekilerin hepsinin hal hatırını sorar, çikolata falan gibi hediyeler verirmiş.

Hastalık da, işten kovulma da, hakaretler de onun için tıpkı güzellikler, mutluluklar gibi hayatın bir parçası idi. Mehmet Barlas şikayet etmezdi.

Dolu dolu bir ömür yaşadı. Allah rahmet eylesin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Sıtkı Göksu Arşivi