Un Zammı Çıldırdı...Pide 2,Franca 2.5 ve Yufka 4 tl’ye Koşuyor..Nohut Dürümü de 10 TL Oldu

Un Zammı Çıldırdı...Pide 2,Franca 2.5 ve Yufka 4 tl’ye Koşuyor..Nohut Dürümü de 10 TL Oldu
Son bir ay içerisindeki un fiyatlardaki rekor artış, una dayalı üretim yapan fırıncı esnafın belini büküyor. Son 10 günde unun çuval fiyatına 33 lira zam yapıldığı açıklanırken, zor durumda olan Gaziantep'teki fırıncılar zam hazırlığına girdiler.

Gaziantep Pideciler, Simitçiler ve Yufkacılar Odası Başkanı Abdullah Sarı, son 10-15 gün içerisinde unun çuval fiyatına 33 lira zam yapıldığına dikkat çekti. Sarı, girdilerde yaşanan aşırı zamlardan dolayı hükümetin pideci esnafına yönelik olarak maliye ve diğer konularda ki ödemeler konusunda yardımcı olmasını istedi. Girdilere yapılan zamlardan dolayı ekmeğe zam talep ettiklerini dile getiren Sarı’nın teklifi GESO Tarife Komisyonu tarafından incelenmeye alındı.

EKMEĞE ZAM GÜNDEMDE YOK AMA DÜŞÜNÜLÜYOR

Un fiyatlarındaki hızlı artışın kısa süre içerisinde somun ekmek fiyatına yansıyacağını söyleyen Gaziantep Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Sevimli, önümüzdeki günlerde 1.25 lira olan 200 gram somun ekmeğin fiyatını 25 kuruşluk bir zam yaparak 1.50 liraya çıkartacaklarını söylerken, Gaziantep Pideciler, Simitçiler ve Yufkacılar Odası Başkanı Abdullah Sarı ise tırnaklı ekmeğe yeni bir zam yaptıkları için şu anda zammın gündemlerinde olmadıklarını ancak artan maliyetlerden dolayı esnafın çok zor durumda olduğunun altını çizdi

SARI: "UNA 1 YILDA 6 KEZ ZAM GELDİ"

Gaziantep’te binin üzerinde pide fırını olduğunu ve esnafın çok zor ayakta durduğunu vurgulayan Gaziantep Pideciler, Simitçiler ve Yufkacılar Odası Başkanı Abdullah Sarı konuya ilişkin açıklamasını şu şekilde sürdürdü;

“Unun çuvalına bir yıl içerisinde 6 defa zam geldi. Gelen bu zamlarla birlikte unun çuvalı 70 liradan 138 liraya yükseldi.1 yıl içerisinde neredeyse unun çuvalına yüzde 50 zam geldi. Bunun sebebi de buğday pahalı. Bizim ürettiğimiz buğday ancak bize yetiyor ama biz çok fazla ihracat yapıyoruz. Bu da otomatik olarak fiyata yansıyor. Bundan dolayı çok sıkıntı yaşıyoruz. Un fiyatı bir yılda neden bu kadar yükseliyor? Buğday ülkemizde neden yok? Devletimizin bu duruma bir el atmasını ve bir çözüm üretmesini bekliyoruz. Bu zam sadece unla sınırlı değil, poşete, ambalaj kağıdına, işçiliğe, SSK, vergi, su, doğalgaz ve elektriğe zam geldi. Yakın bir zamanda tırnaklı ekmeğe 25 kuruşluk zorunlu bir zam yaptık ama bu yeterli değil.”
Sarı açıklamasını şu şekilde sürdürdü;

“Sıkıntı bir süreçten geçiyoruz. Biraz esnafımız fedakarlık yapıyor, biraz halkımız fedakarlık yapıyor bu şekilde bir şeyler yapmaya çabalıyoruz. Bizim esnafımız fabrikasyon değil el emeği ile çalışıyor. Fırında 5-6 kişi çalışıyor ve günde 3 çuval ekmek işliyor. 3 çuval unun fiyatı, işçiliği kısacası bütün giderleri belli. O yüzden bizim esnafımız çok zor durumda. Yeni bir zam yaptığımız için bizim gündemimizde şu anda bir zam yok.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.