Antep Salçası da haram oldu! Salçalık fiyatları cep yakıyor... Gaziantep'te Salçalık Acı biberin Kilosu 20 TL

Antep Salçası da haram oldu! Salçalık fiyatları cep yakıyor... Gaziantep'te Salçalık Acı biberin Kilosu 20 TL
Gaziantep'te yaz aylarının gelmesi ile birlikte güneşin altında kızaran Antep biberleri ile özenle hazırlanan Antep Salçası fiyatları cep yakmaya başladı. Hem hazır salça fiyatları hem de salçalık biber fiyatlarının yüksek olması nedeniyle Gaziantepliler bu kışa salçasız girecek.

ACI BİBER 20 TL, TATLI BİBER 19 TL , DOMATES 9 TL

Gaziantep mutfağının vazgeçilmezi olan ve neredeyse her yemeğe konulan acı biber salçası bu sene Gazianteplilere haram olacak gibi. Gaziantep'te acı biber salçasının kilosu 20 TL'den satılırken, tatlı biber salçası 19 TL , domates salçası yapacaklar için ise domatesin kilosu 9 TL'den başlıyor.

SALÇANIN MALİYETİ NE KADAR?

Gaziantep'te ortalama ev hanımları 15-20 kilo salça yapmak için 150-200 kiloya yakın biber alması gerekiyor. Güncel fiyatlar ile hesaplandığı zaman 20 kilo salçanın maliyeti 3000 TL'yi geçiyor. İçerisine tat vermesi içinde katılan domates salçası fiyatını eklendiği zaman ortalama 3500-4000 TL arasında kışlık saçla mal edilmiş oluyor.


FİYATLAR 2 KAT ARTTI!

Geçen seneye oranlar fiyatı artan bir diğer ürün ise salçalık biber. Geçen sene Gaziantep'te kilosu 9-10 TL'den satılan Antep biberinin fiyatı ise bu sene 20 TL'den başlıyor. Geçen sene ortalama 1500-2000 TL'ye mal edilen kışlık salça ise bu sene 3500-4000 TL arasında mal ediliyor.

HAZIR SALÇA FİYATLARI NE KADAR?

Gaziantep'ten ve diğer illerden bir çok talep alan hazır salçanın fiyatı ise dudak uçuklatıyor. Gaziantep'te hazır saçlanın bir kilosunun 45-55 TL arasında satıldığı öğrenildi. Bu sene hazır salça almayı düşünen vatandaşların fiyatlar yüzünden bu sene salça yiyemeyeceği düşünülüyor.

ANTEP SALÇASI NASIL YAPILIR?

Meşhur Antep salçasını yaparken dikkat edilen ilk ve en önemli aşama; sağlıklı, olgunlaşmış, doğal biber ve domateslerin toplanmasıdır. Kaliteli ve en doğal salçanın elde edilmesi için hiçbir şekilde koruyucu, renklendirici ya da farklı kimyasalların kullanılmaması gerekir. Salçanın lezzetini kazandığı bir diğer önemli aşama ise, salçanın kurutulma aşamasıdır. Gaziantep salçasının doğal olması ve bilinen lezzetinden ödün vermemesi için fırınlama yapılmadan, doğal olarak güneş ışığında kurulması önem taşır. Paketlenirken kesinlikle el değmez. Hijyenik olarak üretilen doğal, sağlıklı ve kaliteli salçalar tüketilmeye hazır olarak tüketicilere ulaştırılır.


ANTEP SALÇA ÇEŞİTLERİ!

Ülkemizin her yöresinde çeşitli salçalar yapılır. Bu salçaların hepsinde kendine özgü tatlar ve lezzetler bulmak mümkün. Ancak en çok tercih edilen salça çeşidi, Antep Salça olarak karşımıza çıkar. Acı biber salçası, tatlı biber salçası, Antep domates salçası bu çeşitler arasındadır. Antep salçası; tamamen ev yapımı olarak, katkısız ve yüzde yüz organik şekilde üretilir ve tüketicilere sunulur. Doğal yani organik salça ile organik olmayan salçalar tat açısından kolayca ayırt edilebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.