1 milyon vatandaş beş yıl erken emekli olacak: Küçük esnaf için beklenen açıklama geldi!

1 milyon vatandaş beş yıl erken emekli olacak: Küçük esnaf için beklenen açıklama geldi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BağKur’luların 9 bin prim gün sayısının 7200 güne düşürüleceğini açıkladı. Peki, BağKur’luların prim gün sayısı ne zaman düşecek? Emekli maaşı ne kadar olacak. İşte detaylar…

EYT’nin resmen yasalaşmasının ardından emeklilik başvuruları hız kesmeden devam ediyor. Mart ayında 1.5 milyon kişi emeklilik başvurularını tamamlarken, Nisan ayında 1 milyon EYT’li emekli maaşına bağlandı. Uzun vadede 5 milyon kişiye EYT ile erken emeklilik fırsatı tanınırken, kararı kıl payı kaçıran bir kesim de oldu.

EYT ile emeklilik fırsatını kaçıran gruplardan biri de, prim günü 9 bin gün olan BağKur’lular oldu. BağKur’lular, EYT yasasının çıkmasıyla beraber prim gün sayılarının SGK ile eşitlenmesini ve toplamda 7 bin 200 güne düşürülmesini talep etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan talebe cevap gecikmedi ve BağKur’luların prim gün sayısının 7 bin 200’e düşürüleceğini açıkladı. Peki ama ne zaman?

BAĞKUR PRİM GÜN SAYISI NE ZAMAN DÜŞECEK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, prim gün sayısının 7 bin 200’e düşmesini talep eden BağKur’lulara müjdeli haberi verdi. Erdoğan, 9 bin gün olan prim gün sayısının 7 bin 200’e düşürüleceğini açıkladı. Prim gün sayısı 7 bin 200’e düştüğünde, sigorta girişi Eylül 99’dan önce olup prim gün sayısı 7 bin 200’ümn üzerinde olan vatandaşlar emekli olmaya hak kazanabilecekler.

Öte yandan, kararın ne zaman çıkacağı da büyük merak konusu oldu. 14 Mayıs’ta yapılacak olan genel seçimlerden dolayı meclisin tatile girmesiyle, kararın meclis görüşmeleri seçim sonrasına kaldı.

KÜÇÜK ESNAF KAÇ PRİM GÜN SAYISIYLA EMEKLİ OLACAK?

SGK Uzmanı Muahmmet Bayram, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının en çok küçük esnafı kapsayacağını açıkladı. Bayram, bu noktada yanında eleman çalışan ve çalışmayan esnaf arasında fark olacağının altını çizerken, yanında az veya hiç çalışan olmayan esnafların erkenden emekli olabileceğini kaydetti.

Konuya ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de prim gün sayısı düşürülürken esnafların yanında ne kadar kişi çalıştığına bakılacağını ifade etti. BağKur’lunun prim gün sayısı düzenlemesi seçim sonrasına kaldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.