Tüpraş, En Büyük Yatırımın Sahibi Oldu! Norveç Varlık Fonu’ndan Ülkedeki Bazı Şirketler İçin 1.2 Milyar Dolarlık Yatırım!

Tüpraş, En Büyük Yatırımın Sahibi Oldu! Norveç Varlık Fonu’ndan Ülkedeki Bazı Şirketler İçin 1.2 Milyar Dolarlık Yatırım!
Norveç Varlık Fonu, Türkiye’de bulunan şirketler için 1.2 milyar dolar yatırım yaptı! 2022 yılının bitişi itibariyle ülkede bulunan kimi şirketlerin hisse senedi için yatırım yapıldı! İşte detaylar...

Dünyanın en büyük varlık fonu olan Norveç Varlık Fonu’nu yönetmekte olan Norges Bank’ın bilgilerine göre fon, 2022 bitişi itibariyle Türkiye’deki kimi şirketlerin hisse senetleri için 1 milyar 217 milyon 31 dolar yatırım yaptı. Fon, varlığının bir kısmını geçen sene çeşitli alanlarda faaliyet göstermekte olan farklı ölçekteki 38 şirketin hisselerinin satın almak için de kullanmış oldu.

YATIRIM YAPILAN TÜRK ŞİRKETLERİ

Norveç Varlık Fonu’nun bahsi geçen Türk şirketlerinin hisseleri için yapmış olduğu toplam yatırım 1 milyar 217 milyon 31 bin dolar olurken, fonun portföyünde Aksa Enerji Üretim AŞ, Ereğli Demir Çelik Fabrikaları (ERDEMİR), Enerjisa Enerji AŞ, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (Tüpraş), Galat Wind Enerji AŞ, hisseleri de yer almış oldu. Fonun bu 5 enerji şirketindeki ortaklık hisse değeri ortalama olarak 161 milyon dolar olarak açıklanmış oldu.

TÜPRAŞ’A EN BÜYÜK YATIRIM

Norveç Varlık Fonu’nun, Türkiye’deki yatırımlarından en büyük pay ise Tüpraş’a ait oldu. Tüpraş’ın %1.55 hissesine sahip olan fon, bahsi geçen şirketteki toplam yatırımı ortalama olarak 121 milyon dolara ulaşmış oldu. Fon tarafından Türkiye Şişe ile Cam Fabrikaları AŞ hisseleri için 90 milyon 67 bin dolar, Birleşik Mağazalar (BİM) hisseleri için de yaklaşık olarak 79 milyon 500 bin dolar, Koç Holding hisseleri için de 71 milyon 517 bin dolar, bunlar haricinde de Türk Traktör ile Ziraat Makineleri AŞ hisseleri için de ortalama olarak 64 milyon dolarlık bir yatırım yapılmış oldu.

FONDA EN BÜYÜK YATIRIM HİSSE PAYI

Fonun Türkiye portföyünde en büyük hisse payında da %3.38’ine ortaklığı olan Türk Traktör ile Ziraat Makineleri AŞ’de bulunmakta. Bu şirketin %2.98’lik pay ile MLP Sağlık Hizmetleri AŞ izlemekte. Bahsi geçen şirketin hisse senetlerine bağlanan toplam yatırım miktarı da ortalama olarak 30 milyon dolar oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.