Depremzedelerin Alacağı Kısa Çalışma Ödeneği Detayları! Ödemenin Merak Edilenleri Açıklandı!

Depremzedelerin Alacağı Kısa Çalışma Ödeneği Detayları! Ödemenin Merak Edilenleri Açıklandı!
Depremzedelere verilecek olan kısa çalışma ödeneği merak edilmekte. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle beraber depremden etkilenen ve OHAL kapsamında olan şehirler için belli şartlar altında işten çıkarma yasağı ile kısa çalışma ödeneği verilecek! İşte detaylar...

Depremden etkilenmiş olan vatandaşlar için yardımlar sürüyor. OHAL bölgesinde çalışma hayatını düzenlemek için tedbirler çerçevesinde kısa çalışma ödeneği ile nakdi ödeme desteği verilecek.

Bu tedbirler kapsamında ise işçiler için brüt maaşlarının %60’sı aylık olarak ödenecek. Depremzedeler için kısa çalışma ödeneğinin ayrıntıları belli oldu! İşte merak edilenler!

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİN MERAK EDİLENLERİ

İşyerindeki çalışma zamanının geçici olarak azaltılması ya da durdurulması durumunda üç ayı aşmamak üzere sigortalılar için çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan uygulama, kısa çalışma ödeneği olarak adlandırılmaktadır.

KISA ÇALIŞMA ÖDENENĞİNİN ŞARTLARI

Resmî Gazete ’de ‘OHAL Kapsamında Çalışma ile Sosyal Güvenlik Alanına İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ yayımlanmış oldu. Bu kapsamda, OHAL çerçevesinde bulunan şehirlerdeki işverenler, Türkiye İş Kurumu’na (İŞKUR) iş yerlerinin yıkık olan, acil yıkılacak olan ağır veya orta hasarlı olduğunu belgelemeleri halinde, ‘uygunluk tespiti’ beklenmeksizin kısa çalışma ödeneği verilecek.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ KİMLERE VERİLECEK?

Kısa çalışma ödeneğinin kimlere verileceği merak edilmekte. 600 gün süreyle sigortalı olarak çalışmış işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizler için 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışıp sigortası primi ödenmiş olan sigortalı işsizler için de 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizler için de 300 gün süreyle verilmesine karar verildi.

Normal zamanlarda, üç ay süreyle verilen kısa çalışma ödeneği İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödenmekte. Kısa çalışma ödeneği hesaplamak için, çalışanın son 12 aylık prime esas kazansı göz önünde bulundurulup, buna göre de günlük olarak ortalama kazancının %60’ı ödenecek.

Burada ise bir üst limit de var. Bu üst limit şu an için 15 bin TL’yi aşamıyor. Deprem bölgelerinde uygulanacak olan bu ödeneğin sürecin hızlanması adına, denetim yapılmaksızın, başvurulardan ödemeler yapılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.