Teknoloji kullanan herkesi ilgilendiriyor; ihlal edenler resmen yandı! Cezası 2023 yılında 5 milyon 971 bin 989 liraya kadar çıktı!

Teknoloji kullanan herkesi ilgilendiriyor; ihlal edenler resmen yandı! Cezası 2023 yılında 5 milyon 971 bin 989 liraya kadar çıktı!
2023 yılında kişisel bilgilerin gizliliğini ihlal edenlere yönelik verilebilecek idari para cezalarına zam geldi. Zamlar sonrası bu kapsamdaki cezalar, 5 milyon 971 bin 989 liraya kadar ulaştı. İşte detaylar…

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımıza sadece iyi ve olumlu şeyler girmedi. Tam aksine siber dolandırıcılıklardan siber zorbalıklara kadar pek çoke sorun da teknoloji kullanıcılarının hayatında yer almaya başladı. Bu kapsamda teknoloji kullanıcılarına karşı yapılan ihlallere yönelik cezalar da kaçınılmaz bir hal aldı. O cezalar, 2023 yılıyla birlikte zamlandı.

Akıllı teknoloji kullanımı günümüzde çok daha önemli hale gelmişken, kişisel bilgilerin gizliliğini ihlal edenlere yönelik verilebilen idari para cezaları da her geçen gün artmaya başladı. Bu kapsamda teknoloji kullanıcılarını korumayı amaçlayan devlet, bu alandaki cezaları caydırıcı bedellere ulaştırdı. Yeniden değerleme oranının yüzde 122 çıkması ile daha da zamlanan cezaların 2023 yılındaki tutarları açıklandı.

VERİ GÜVENLİĞİ SORUMLULUĞUNUN İHLALİ CEZASINA ZAM GELDİ

Geçtiğimiz gün yayınlanan Resmi Gazete’de kişisel bilgilerin gizliliğini ihlal edenlere yönelik verilebilecek idari para cezalarına ilişkin bir bilgilendirme yer aldı. Bu bilgilendirme kapsamında cezaların 2023 yılında yüzde 122 oranında artırıldığı dikkat çekti. Güncel cezalar da aynı karar içerisinde yer aldı.

Resmi Gazete’de yayımlanan genelgeye göre, aydınlatma yükümlülüğünü yerine getirmeme cezasını 13 bin 391 liradan 29 bin 852 liraya çıkarken; veri güvenliği sorumluluğunun ihlali cezası 40 bin 179 liradan 89 bin 571 liraya çıkartıldı. Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi’ne kayıt ve bildirim yükümlülüğü zorunluluğuna uymayanların cezası da netleşti.

VERİ SORUMLULARI SİCİL BİLGİ SİSTEMİ CEZALARI DA ARTTI

Öte yandan bilindiği üzere, ilgili kanunlarca, Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi’ne kayıt ve bildirim yükümlülüğü zorunluluğu getirilmişti. Yeniden değerleme oranının belli olmasının ardından bu zorunluluğa uymayan kişilere kesilebilecek olan ceza miktarı da ortaya çıktı.

Resmi Gazete aracılığıyla ilan edilen kişisel bilgilerin gizliliğini ihlal edenlere yönelik idari para cezalarından biri olan Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi’ne kayıt ve bildirim yükümlülüğü zorunluluğunu yerine getirmeme 2023 yılında 119 bin 428 liradan az; 5 milyon 971 bin 989 liradan çok olmamak kaydıyla cezalandırılabilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.