Gıda Fiyat Endeksinde Zirve Rakam! En Yüksek Seviyeye Ulaştı

Gıda Fiyat Endeksinde Zirve Rakam! En Yüksek Seviyeye Ulaştı
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Gıda Fiyat Endeksi hakkında açıklama yaptı. 2022’de Rusya-Ukrayna savaşının da sebep olduğu nedenlerle geçtiğimiz yıl FAO Gıda Fiyat Endeksi ortalamasının arttığını açıkladı. Bu yükselişle beraber 1990’da kayıtların tutulmaya başlanmasından beri endeks, en yüksek seviyeye ulaşmış oldu. İşte detaylar...

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, gıda fiyat endekslerindeki oranı açıkladı. Uluslararası gıda fiyatları 30 yılın en yüksek seviyesine çıktığı açıklandı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Gıda Fiyat Endeksi ortalamasının 2022 yılında %14,7 arttığını belirtti.

ARALIK AYINDA DÜŞÜŞE GEÇTİ

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü açıklamasına göre, aylık değişim yüzdeleri aralık ayında, kasım ayına göre %1,9 düştü ve ortalama 134,4 puana ulaştı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü uluslararası gıda fiyatlarındaki düşüşün tahıl ve bitkisel yağlardaki fiyat azalmasının sebep olduğunu açıkladı. Gıda Fiyat Endeksi Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından sonra mart ayında 159,7 puana ulaşıp rekor kırmıştı.

30 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİ

2022 yılı ortalaması bir önceki yıla göre %14,3 artış gösterdi ve 143,7 puana ulaştı. Bu puanla birlikte gıda fiyat endeksi 30 yılın en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. Gıda fiyat endeksi 2021 yılında, bir önceki yıla oranla %28,1 yükseliş yaşamıştı.  2022 yılındaki yükselişin ana sebeplerinden biri de Rusya-Ukrayna savaşı oldu.  Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Baş Ekonomisti Maximo Torero, çok değişken iki yılın ardından daha sakin gıda emtia fiyatlarının memnuniyetle karşılandığı söyledi ve ekledi:

"Ancak küresel gıda fiyatlarının yüksek seviyelerde seyrettiği, birçok temel ürünün rekor seviyeye yaklaştığı, pirinç fiyatlarının arttığı ve hala gelecekte tedarikle ilgili birçok belirsizliğin olduğu bu dönemde uyanık olmak ve küresel gıda güvensizliğini azaltmaya odaklanmak önemli."

FİYATLARI ARTAN VE AZALAN ÜRÜNLER HANGİLERİ OLDU?

Hasat mevsiminin sürmesi dolayısıyla buğday fiyatlarında düşüşler oldu. Et fiyatlarında ise yılın son aylarında 1,2 puanlık düşüş belirlendi. Süt ürünlerinde de 5 aydır sürmekte olan düşüşün ardından aralık ayında süt ürünlerinde 1,2 puanlık artış kaydedildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.