Ocak ayı başladı, emeklinin yeni yıl zammı düğümü çözüldü! Sıra maaşları hesaplamaya geldi! İşte SSK ve Bağ-Kur maaş hesabı…

Ocak ayı başladı, emeklinin yeni yıl zammı düğümü çözüldü! Sıra maaşları hesaplamaya geldi! İşte SSK ve Bağ-Kur maaş hesabı…
Aralık ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte SSK (4A) ve Bağ-Kur (4B) emeklilerinin alacağı zam ortaya çıktı. Zam sonrası ise emekliler ne kadar maaş alacağını merak eder hale geldi. İşte cevabı...

Altı aya bir enflasyon oranınca zam almaya başlamış olan SSK ya da yeni adıyla 4A hizmet dökümü emeklileri ile Bağ-Kur ya da yeni adıyla 4B hizmet dökümü emeklilerinin zam düğümü geçtiğimiz gün çözüldü. Aralık ayı enflasyon verilerini açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ardından SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin ne kadar zam alacağına ilişkin sorulara yanıt Ankara’dan geldi.

Emekli Sandığı ya da yeni adıyla 4C hizmet dökümü emeklileri olan memur emeklilerinin zam oranı normal şartlarda SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden farklı olarak enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı oranında yapılıyordu. Bu yıl yılın ikinci yarısında oluşan 6 aylık enflasyonun tahmin edilenden düşük çıkması hem memura hem de emekliye refah payını doğurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasına göre memur ve emeklilerin aylıkları yüzde 30 zamlandı.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 5 BİN 500 TL

En yüksek emekli maaşını bilmek pek mümkün olmuyorken, devlet her yıl taban bir emekli maaşı tutarı belirliyor. Bu tutarın altında emekli maaşı alamayan emeklilerin gelir kaybı böylelikle korunmuş oluyor. Bu tutar 2023 yılı için de belli oldu.

Ödenilen primden çalışılan sigorta koluna göre pek çok kritere bağlı olarak düşen ya da yükselen emekli maaşında tavan değil, taban uygulaması yapılıyor. Bu uygulamaya göre geçtiğimiz yıl 3 bin 500 TL olan en düşük SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı, 2023 yılı itibariyle 5 bin 500 TL’ye yükselmiş bulunuyor.

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMADA SGK FORMÜLÜ

Emekli maaşı hesaplamasında çalışılan süre, ödenilen prim gibi pek çok kriter bulunduğu için maaşları hesaplamak pek de kolay olmuyor. Bunun için bir formül geliştirmiş olan Sosyal Güvenlik Kurumu ya da kısa adıyla SGK, internet sitesi üzerinden güncel maaşı ya da emekli olmak üzere olan kişilerin yaklaşık maaşlarını hesaplamaya izin veriyor.

Ancak, bu site şu an için aktif değil. Konuyla ilgili bir açıklama gerçekleştirmiş olan SGK, açıklamasında; “2023 yılı Ocak dönemi aylık artışı verileri sisteme yükleninceye kadar uygulama geçici olarak kapatılmıştır” ifadelerini kullandı. Yani, zamlı emekli maaşı SGK’nın hizmetlerinde yapılan güncelleme sonrasında emekli kişilerinin e-Devlet Kapısı’ndan da ulaşılabilecek olan dökümlerine yansıtılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.