Gaziantep Ve Türkiye'de Doğum yapanlar yaşadı: iş göremezlik ödeneği, doğum yardımı, emzirme ödeneği ve çoklu doğum yardımı zamlandı! İşte 2023 SGK ödemeleri…

Gaziantep Ve Türkiye'de Doğum yapanlar yaşadı: iş göremezlik ödeneği, doğum yardımı, emzirme ödeneği ve çoklu doğum yardımı zamlandı! İşte 2023 SGK ödemeleri…
SGK tarafından kadınlara doğum yapması halinde ödenen iş göremezlik ödeneği, doğum yardımı, emzirme ödeneği ve çoklu doğum yardımı ücretlerine 2023 yılı itibariyle zam geldi.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) çalışan kadınları desteklemek ve doğum yapması halinde kadının iş dünyasından kopmasını engellemek adına ödenen doğum destekleri, 2022 yılında olduğu gibi 2023 yılı için de ödenmeye başladı. Her yıl asgari ücret zammından etkilenerek artış yaşayan iş göremezlik ödeneği, doğum yardımı, emzirme ödeneği ve çoklu doğum yardımı ödemeleri, anne ve anne adaylarının gündemine oturan konular arasındaki yerini bu yıl da aldı.

Annelere yapılan doğum ödemeleri olarak da bilinen iş göremezlik ödeneği, doğum yardımı, emzirme ödeneği ve çoklu doğum yardımı ödemelerinde 2023 yılında artışa gidildi. Her yıl asgari ücretteki artıştan etkilenen iş göremezlik ödeneği, doğum yardımı, emzirme ödeneği ve çoklu doğum yardımı ocak ayı itibariyle yeni tutarlarından ödenmeye başlandı.

ANNELERE YAPILAN DOĞUM ÖDEMELERİ ARTTI

Annelere ödenen iş göremezlik ödeneği, doğum yardımı, emzirme ödeneği ve çoklu doğum yardımı gibi ödemelerin sayısı her geçen gün artmaya başladığı gibi yeni bir yılın girmesiyle birlikte ücret olarak da artış yaşadı. Özellikle asgari ücret artışından etkilenen iş göremezlik ya da rapor ücreti zam almışken; diğer ödemelerin 2023 yılında ne kadar olacağı da netlik kazandı.

Doğum yapan annelere ilk çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü ve sonraki her çocuk için 600 TL olarak ödenen doğum yardımı, doğumun canlı yapılması halinde ödeniyor. Bu yardım 2023 yılında da bu miktarlarda ödenecek gibi duruyor. Doğum yardımına ek olarak ödenen emzirme ödeneği 2022 yılında 316 TL olarak ödenmiş bulunuyor. Yeni yılda zam alacak olan emzirme ödeneğinin henüz tutarı belli değilken; bu ödenek çalışmayan kadınların eşinin sigortalı çalışması halinde yine ödeniyor.

İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİNDE DE ARTIŞ VAR

Çoklu doğum yardımı da annelere ödenen ödenekler arasında yer alıyor. İkiz veya üçüz gibi çoklu doğumları kapsayan bu ödeme 24 ay boyunca aylık 150 TL olacak şekilde ödeniyor. Rapor ya da iş göremezlik olarak bilinen para ise, doğum öncesi ve sonrası toplam kullanılan 112 günlük (16 hafta) izin süresi üzerinden hesaplanarak annelere ödeniyor. Yani bu ödemenin miktarı değişiklik gösteriyor. Rapor parası brüt ücretten hesaplandığı için 2023 yılında bu miktar artmış bulunuyor.

Brüt ücrete göre örnek bir doğum parası hesaplamak gerekirse, 2023 yılı asgari ücreti ile çalışan bir kadının alacağı doğum parası 112 gün için 37 bin 363 lira 2 kuruşa yükselmiş bulunuyor. Çoğul doğumlarda bu ücrete 2 haftalık daha ek izin süreci ücreti ekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.