KASIM ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI! 2023 Ocak zammı ile en düşük emekli maaşı ve memur maaşı kaç TL olacak?

KASIM ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI! 2023 Ocak zammı ile en düşük emekli maaşı ve memur maaşı kaç TL olacak?
TÜİK Kasım ayı enflasyon oranını açıkladı. Ocak zammı için beşinci veri de netleşirken emekli ve memur zammı için hesaplamalar yeniden yapıldı. 2023 Ocak zammı ile en düşük emekli maaşı ve memur maaşı kaç TL olacak? İşte detaylar…

Son dakika: Milyonların maaşlarını etkileyecek Kasım 2022 enflasyon verisi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Buna göre enflasyon aylık yüzde 2,88 artarken, yıllık yüzde 84,39'a yükseldi. Ekonomistlerin beklentisi ise aylık yüzde 3,10 artması yönünde olmuştu. Böylece enflasyonda 24 yılın zirvesinden dönüş yaşanmış oldu. Bu kapsamda memur ve emekli maaş zammı için de 5 aylık rakamlar netleşti.


Bir önceki ay yüzde 85,51 olan yıllık enflasyon, aylık olarak ise yüzde 3,54 artış göstermişti.

ÇEKİRDEK ENFLASYON DA YAVAŞLADI
TÜFE'deki değişim bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 62,3 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 70,36 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 35,87 ile haberleşme oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 107,03 ile ulaştırma oldu. Aynı dönemde çekirdek enflasyonda da yavaşlama kaydedildi. Yıllık çekirdek enflasyon kasım ayında yüzde 68,91 olarak açıklandı.


KAVCIOĞLU’NDAN ENFLASYONDA TEK HANE MESAJI
Öte yandan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "2023 yılında enflasyon oranının yüzde 22,3'e düşeceğini, 2024 yılında ise tek haneye gerileyerek yüzde 8,8 oranında gerçekleşeceğini öngörüyoruz" diye konuşmuştu.

MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI NE KADAR OLDU?
İlk 4 ayda memur ve memur emeklileri için yüzde 11,84, SGK ve Bağ-Kurlular da yüzde 10,84 zammı cebine koymuştu. Açıklanan Kasım verisine göre 5 aylık oran memur ve memur emeklileri yüzde 15,03 oldu. SGK ve Bağ-Kur emeklileri ise yüzde 14,03 zammı şimdiden haketti.


Ancak en net rakam Aralık ayı enflasyonunun açıklanması ile ortaya çıkacak. Aralık enflasyonu ise 3 Ocak tarihinde belli olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.