Çiğ süt fiyatları kaç lira? Çiğ süt üreticileri mağdur? Tarım Bakanlığında süt sessizliği!

Çiğ süt fiyatları kaç lira? Çiğ süt üreticileri mağdur? Tarım Bakanlığında süt sessizliği!
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, çiğ süt fiyatlarında üreticinin yaşadığı mağduriyete dikkat çekerek, emekli, memur, işçi gibi enflasyon karşısında aldığı ücretler ile ezilen gruplara bayram öncesi çalışmalar yapılırken, süt üreticisinin bilerek veya bilmeyerek unutulduğunu belirtti.

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, çiğ süt fiyatları ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: "Asgari ücrete, memura, emekliye zam uygulanırken, büyük zorluklarla üretim yapmaya çalışan artan maliyetler karşısında ayakta kalmaya çalışan süt üreticisine yazık oluyor. 

SÜT ÜRETİCİSİ BİLEREK VEYA BİLMEYEREK UNUTULUYOR

Emekli, memur, işçi gibi enflasyon karşısında aldığı ücretler ile ezilen gruplara bayram öncesi çalışmalar yapılırken, süt üreticisi bilerek veya bilmeyerek unutuluyor. Süt fiyatları ile ilgili yapılacak çalışmayı bayram sonrasına bıraktılar, bıraktırdılar.

SÜT ÜRETİCİSİNE VERİLEN TEŞVİKTEN DAHA FAZLA KESİNTİ YAPILIYOR

Sayın Bakanımızdan bayram öncesi bir müjdeli haber bekliyorduk oysaki… Üreticiye destek adı altında litre başına teşvik veriliyor ancak üreticinin sütünden kesilen KDV %1 + Stopaj %1 + BAĞ-KUR %2 + Borsa %0,1 bunların referans fiyata göre toplamı 0,3075 kuruş yaparken teşvik miktarı toplam 0,20 kuruştur. Kesintiler üreticiden peşin tahsil edilir iken teşvikler en az 6 ay sonra veriliyor bu da zaten enflasyon karşısında eriyor.

HAZİNE VE MALİYE BAKANI NEBATİ'YE SERT TEPKİ

Et ve Süt Kurumu kuyrukları azalsın diye ete zam yaptık söylemi ile tüketiciyle alay eder gibi yapılan açıklama sonrası şimdi de Hazine ve Maliye Bakanı’nın Adana’da MÜSİAD toplantısındaki “Süt fiyatı artmayacak çünkü yem sanayicileri hemen zam yapıyor. Yem fiyatları artmasın diye süte zam yapmayacağız” açıklaması da üreticilerimizi umutsuzluğa sürüklemiştir.  Dolayısı ile üreticiler olarak  mağdur ediliriyoruz.

SAMAN, YONCA, YEM SÜREKLİ ARTIYOR

Samanın, yoncanın silajın, arpanın fiyatları ortada. Sadece yemle de bu iş olmuyor. Elektrik, yani enerji maliyeti, işletme maliyeti, yem, kaba yem, işçilik maliyetlerinin hepsini göz önünde bulundurmak lazım. Yem sürekli artıyor, üretimde olmazsa olmazımız yem ancak diğer maliyetlerimize sürekli zam geliyor. 


Enerji maliyetleri, işçilik, hepsi aşırı derecede artmıştır. Yem fiyatlarını zaten söylemiyoruz. Biz üreticiler olarak üretim yaptığımız bu işten hiçbir kazanç sağlayamıyoruz. İşletmelerimizi ayakta tutmak zorundayız ama bu şartlarda nasıl ayakta kalabiliriz. Tüm maliyetleri  işin içine kattığımızda durumumuz ortada.

ASGARİ ÜCRETTE OLDUĞU GİBİ ÇİĞ SÜT FİYATLARINDA DA NET FİYAT AÇIKLANMASINI İSTİYORUZ

Bugüne kadar açıklanan fiyatlar da hep brüt fiyat olmuş hükümet, içinden kesilen stopaj, bağkur vb. gibi kesintilerden ve ara hizmet bedellerinden bahsetmeyerek üreticiyi kendi STK’ları ile karşı karşıya getirmektedir. Bundan dolayı açıklanacak fiyat üreticinin eline net geçecek fiyat olmalıdır. Örnek: (Asgari ücrette olduğu gibi). Açıklanan referans fiyatın en alt (taban) fiyat olduğu net bir şekilde ifade edilmelidir ki son 6 yıldır sanayici bunu üst rakam olarak üreticiye dikte etmektedir.

BAYRAM ÖNCESİ SÜT ÜRETİCİSİ UNUTULDU

Lakin, üreticimizin bayram öncesi unutulmuşluğunda da hükümetimizin desteğine ihtiyacımız vardır. Üreticinin umuda ve ümide ihtiyacı vardır. Ay içerisinde sütünü satan üretici hiç bir zaman kaçtan sattığını bilmeden ürününü firmaya veriyor. Ay sonu firma ne fiyat derse ona mahkum kalıyor.

SÜT ÜRETİCİSİ KORUNMAZSA GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN BÜYÜK KAYIPLAR VERECEĞİZ

Üretici süt fiyatlarının acil güncellenmesini beklemektedir. Fiyat güncellemesi bu kısır döngüden çıkartılmak zorunda ve 1,5 pariteye göre her ay fiyat belirlenmeli ya da destek ile yine pariteye uygun hale getirilmelidir. Ülkemizin her köşesinde üretim yapan çiftçilerimizi koruyalım, hak ettikleri yaşam şartlarını yani ürettiğinin karşılığını almasını sağlayalım ki üretimimiz devam etsin. Dünyada Küresel kıtlıktan bahsedilirken biz üreticiler korunmaz ve sürdürülebilir üretim koşulları sağlanmazsa geri dönüşü olmayan büyük kayıplar vereceğiz.

ÇİĞ SÜT FİYATLARI KAÇ LİRA? ÜRETİCİ KAÇ LİRA FİYAT İSTİYOR?

Çiğ süt fiyatları 1 Nisan itibariyle 5.70 liraya çıkarılırken, artan maliyetlerden dolayı 15 Mayıs'tan itibaren ise 7.5 liraya yükseltilmişti. Ancak yem fiyatlarının artmaya devam etmesinden dolayı 7.5 lira da süt üreticisini kurtarmamaya başladı. Son bir aydır, zararına üretim yapan üretici, yem süt paritesine göre çiğ süt fiyatlarının aylık olarak belirlenmesini istiyor. Süt üreticisi, çiğ süt fiyatlarının en az 9 lira olmasını isterken,  Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati'nin 'süt fiyatları artırıldı mı yem fiyatları da artıyor' gerekçesiyle çiğ süt fiyatlarında bir artışa gidilmeyeceğini açıklaması, üreticinin bütün umudunu kırdı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın da üreticinin zararına üretimine göz yumması, ülke hayvancılığına büyük darbe vuruyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.