Fıstık Bahçelerinde Büyük Tehdit: Ağaçların Yüzde 30’u Yok Olabilir!

Türkiye’nin en önemli fıstık üretim merkezlerinden biri olan Şanlıurfa’da üreticiler endişeli. İklim değişikliğinin etkisiyle artan sıcaklıklar ve azalan yağışlara ek olarak, fitoplazma hastalığı fıstık bahçelerini tehdit ediyor.
Fıstık Bahçelerinde Büyük Tehdit: Ağaçların Yüzde 30’u Yok Olabilir!

Uzmanlara göre önlem alınmazsa önümüzdeki 5 yıl içinde fıstık ağaçlarının yüzde 30’una yakını kuruyabilir.

Hastalık hızla yayılıyor

Fitoplazma, fıstık ağaçlarının dallarında ve yapraklarında sararma ile başlayarak zamanla kurumalara yol açıyor. Hastalık özellikle kurak yıllarda hızla yayılıyor ve bahçelerin tamamını etkileyebiliyor. En büyük sorun ise bu hastalığa karşı kimyasal bir ilacın bulunmaması. Çiftçiler yalnızca kültürel mücadele yöntemleri ile önlem almaya çalışıyor.

Çiftçiler çaresiz

Fıstık üreticilerinden Güli Akdemir, bahçesinde gözle görülür kurumaların başladığını belirterek, “Ağaçlarımız giderek zayıflıyor. Kurt, yaprak biti ve pas hastalığıyla mücadele ediyoruz ama fitoplazma karşısında elimizden fazla bir şey gelmiyor” dedi.

“Beş yıl içinde yüzde 30 kayıp yaşanabilir”

Ziraat Mühendisi Mehmet Bilgin, Şanlıurfa’daki incelemeleri sonrası ciddi uyarılarda bulundu:

“Fitoplazma hastalığı özellikle sıcak ve kurak dönemlerde daha fazla görülüyor. Şanlıurfa 2022 yılında 239 bin tonluk fıstık üretimiyle Türkiye’de ilk sırada yer aldı. Ancak bu hastalık kontrol altına alınmazsa 5 yıl içinde fıstık bahçelerimizin yüzde 30’u kuruyabilir. Bu da hem üretimde hem de rekoltede ciddi kayıplar anlamına geliyor.”

Bilgin ayrıca budama sırasında kullanılan aletlerin hipoklor su ile steril edilmesi gerektiğini, aksi halde hastalığın hızla yayılabileceğini belirtti.

Akademik çalışmalar sürüyor

Harran Üniversitesi’nde görevli akademisyenler de fitoplazma hastalığıyla ilgili araştırmalar yürütüyor. Bilim insanları, fıstık üretiminde büyük zararlara yol açabilecek bu tehdide karşı kalıcı çözümler geliştirmek için yoğun çaba sarf ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.