Gaziantep’te Kara Hasat: Çiftçi Kuraklık ve Donla Büyük Zararın Eşiğinde
Kuraklık ve don etkisiyle tarım alanlarının büyük bölümü zarar görürken, üreticiler gelecek sezon için kaygı içinde.
Yüzde 90’a Varan Verim Kayıpları
Şahinbey Ziraat Odası’nın verilerine göre, bölgedeki 55 bin hektarlık tarım arazisinin yalnızca yüzde 10-12’si sulanabiliyor. Kuru tarımın hakim olduğu alanda mevsim normallerinin çok altında kalan yağış ve erken don, hububat ve baklagil ürünlerinde ciddi verim düşüşüne neden oldu. Arpa ve buğday boyları beklenenin çok altında kalırken, mercimek ürününün büyük kısmı biçilemedi.
Çiftçiler Zor Durumda: Saman Bile Bulamıyorlar
Üreticiler, ekim için gereken tohumu güçlükle temin ederken, hasatta neredeyse tamamı zarar etti. Ortalama olarak dekara alınması gereken ürün miktarları buğdayda 300 kilo, arpada 400 kilo iken, bu yıl bu rakamlar 20-30 kilo seviyelerine kadar düştü. Verim düşüşü sadece ürünlerle sınırlı kalmayıp, saman temininde de sıkıntılar yaşanıyor.
Tarımda Gelecek Korkusu ve Destek Beklentisi
Donun fıstık ve bağ alanlarına da büyük zarar verdiği vurgulanırken, üreticiler maddi açıdan zor duruma düştü. Banka ve kooperatiflere olan borç yükü artarken, birçok çiftçi traktörünü ve tarlasını satmak zorunda kalabilir. Yetkililerden acil destek çağrısı yapılırken, üreticiler belirsizlik içinde gelecek sezonu planlamakta zorlanıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ve hala koltuklarını terk edip istifa etmiyorlar.
Yanıtla (0) (0)