Türkiye Tekstilinde Büyük Gerileme: 35 Milyar Dolardan 31 Milyar Dolara

Ahmet Fikret Kileci’den Uyarı: “Türkiye artık 2 dolarlık tişört üretemez”
Türkiye Tekstilinde Büyük Gerileme: 35 Milyar Dolardan 31 Milyar Dolara

Tekstil, hazır giyim, halı ve deri sektörleri, Türkiye’nin toplam ihracat hacminde ikinci sırada yer alıyor. Ancak bu dört sektörün ihracatı, daha önce ulaşılan 35 milyar dolarlık seviyeden 31-32 milyar dolara geriledi.

Küresel ölçekte tekstil sektöründe %11-12’lik daralma yaşanırken, Türkiye'de bu daralma %7-8 seviyelerinde gerçekleşti. Bu düşüşün temel nedeni, tüketim alışkanlıklarındaki değişim olarak gösteriliyor.

Ahmet Fikret Kileci’den Uyarı: “Türkiye artık 2 dolarlık tişört üretemez”

TİM Tekstil Sektörü Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Türkiye’de tekstil sektörünün düşük katma değerli ürünlerde sürdürülebilirliğini yitirdiğine dikkat çekti:

"Türkiye 2 dolarlık tişört üretimini artık yapamaz. Bu ürünlerin üretim maliyeti yüzde 50’lere çıktı. 2 dolarlık bir tişörtte maliyetin 20 cent’i geçmemesi lazım. Bu yüzden Türkiye katma değeri yüksek üretime yönelmeli."

Kileci ayrıca küçük atölyelerin verimsiz çalıştığını ve tarımda olduğu gibi tekstilde de parçalanmış yapının kayıpları artırdığını vurguladı.

“Tek sorunumuz döviz değil, sektöre yeni rota çizmeliyiz”

Kileci’nin en dikkat çeken sözlerinden biri ise şu oldu:

“Tekstilde tek sorun döviz değil, sektöre yeni bir rota çizmeliyiz.”

Bu ifade, sektörün sadece döviz kuru dalgalanmalarından değil, aynı zamanda yapısal sorunlardan da ciddi şekilde etkilendiğine işaret ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.