Gaziantep’te Emekliler Endişeli: Emekli Aylıkları Yüzde 30 Düştü, 2026’da Daha da Düşecek!
Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun’un açıklamaları, özellikle emekli olmayı erteleyen vatandaşlar için ciddi uyarılar içeriyor. Erdursun’a göre 2024'te emekliliği erteleyenlerin maaşları bu yıl yüzde 30 oranında azaldı. Üstelik gelecek yıl bu düşüş daha da derinleşecek!
“Sistemde Kalan Her Gün Maaşı Eritiyor”
Sözcü TV’ye konuşan SGK uzmanı Özgür Erdursun, Türkiye’de çalışan milyonlarca kişinin prim yatırmasına rağmen sistemin çalışanı adeta cezalandırdığını belirtti. Erdursun’un ifadeleri şöyle:
“2024’te emekli olmayıp 2025’e kalanların maaşı yüzde 30 azaldı. Bu kişi 2026’ya kalırsa maaşta yüzde 15-20 daha düşüş yaşanacak. Sistem, emekliliği erteleyeni cezalandırıyor.”
Bu açıklamalar, Gaziantep’te emekli adayları arasında büyük tedirginlik yaratırken, birçok vatandaş "daha çok çalışmak daha az maaş anlamına mı geliyor?" sorusunu sormaya başladı.
EYT Umudu Kalmadı: “1 Milyon Kişi Erken Emekli Olmayacak”
Son günlerde gündeme gelen "1 milyon kişiye erken emeklilik" söylentileriyle ilgili de konuşan Erdursun, bu iddiaları kesin bir dille yalanladı:
“EYT yasası sonrası kalan kişiler zaten yaşları geldikçe emekli olacaktı. Yeni bir erken emeklilik düzenlemesi yok. Türkiye’de böyle bir uygulama söz konusu değil.”
Emeklilik Yaşı Yükseldi, Başvuru Sayısı Düşecek
Erdursun, sistemin 9 Eylül 1999 sonrası doğanlar için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşa, 1 Mayıs 2008 sonrası doğanlarda ise 65 yaşına emeklilik getirdiğini hatırlatarak:
“3-4 yıl sonra emeklilik müracaatı yapanların sayısı dramatik biçimde azalacak. İnsanlar artık sadece yaşını bekleyecek.”
Temmuz’da Maaş 17.086 TL Olabilir Ama…
Temmuz ayında yapılacak zamlarla ilgili de bilgi veren Erdursun, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 18.09, memur ve memur emeklilerine ise yüzde 16.97 oranında zam yapılabileceğini belirtti. Bu oranlarla:
“En düşük emekli maaşı 14.469 TL’den 17.086 TL’ye çıkabilir” dedi.
Ancak Erdursun bu artışın, ertelemeye bağlı düşüşlerin önüne geçemeyeceğini vurguladı.
Gaziantep'te Emeklilerin Gündemi: 'Ne Yapacağımızı Bilmiyoruz'
Gaziantep’te mikrofon uzattığımız emekli adayları, yaşadıkları belirsizlikten dolayı çaresiz. 54 yaşındaki Mehmet K., “Prim günümü tamamladım ama çalışmaya devam ettikçe maaşım düşüyor. Bu nasıl adalet?” diye isyan etti.
“Tatiller Maaşı Düşürmez, Enflasyon Belirleyici”
Son olarak Erdursun, bazı çevrelerin bayram tatillerinin maaşları düşürdüğü iddialarını da değerlendirdi:
“Bayram tatili enflasyonu doğrudan düşürmez. Olumlu ya da olumsuz etkisi olabilir ama emekli aylıklarının düşüş nedeni bu değil.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.