SASA Uçuşa Geçecek: Yumurtalık Petrokimya Tesisi İçin Uluslararası Çalışmalar Hız Kesmiyor

SASA Uçuşa Geçecek: Yumurtalık Petrokimya Tesisi İçin Uluslararası Çalışmalar Hız Kesmiyor
Türkiye’nin en büyük petrokimya yatırımlarından biri olarak konumlandırılan SASA Yumurtalık Petrokimya Tesisi projesi kapsamında uluslararası teknik gezilere hız verildi.

Türkiye’nin yıllık yaklaşık 25 milyar doları bulan petrokimya ithalatını azaltma hedefiyle yola çıkan SASA, global örnekleri yerinde incelemek üzere Avrupa'da kritik temaslarda bulundu.

İbrahim Erdemoğlu ve Heyeti Avrupa'da Teknik İncelemelerde Bulundu

SASA ve Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu başkanlığındaki SASA üst düzey heyeti, 8 Mayıs’ta Hollanda’nın Rotterdam kentinde yer alan VPR Rafinerisi’ni, 9 Mayıs’ta ise İtalya’nın Sardinya adasındaki Sarroch Rafinerisi’ni ziyaret etti.

Erdemoğlu’na gezide, SASA Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Erdemoğlu, Yatırımlardan Sorumlu Murahhas Üye Güven Kaya, Proje Grup Yöneticisi Yusuf Ali Taştı ve Yönetim Kurulu Danışmanı İbrahim Turhan eşlik etti.

Rotterdam’daki VPR Rafinerisi Ziyareti

Heyetin ilk durağı, günlük 120 bin varil ham petrol ve kondensat işleme kapasitesine sahip VPR Rafinerisi oldu. VPR CEO’su Jeffrey van Geloof ve teknik ekip tarafından ağırlanan SASA heyeti, rafinerinin modern tesislerini ve ileri düzey laboratuvarlarını gezdi. Ziyarette, proses teknolojileri ve çevreci üretim yöntemleri üzerine detaylı sunumlar yapıldı.

İtalya’daki Sarroch Rafinerisi’nde Kapsamlı İnceleme

Ardından, günlük 300 bin varil kapasitesiyle İtalya'nın toplam petrol işleme kapasitesinin yüzde 20’sini karşılayan Sarroch Rafinerisi incelendi. Sarroch; nafta, aromatik hidrokarbonlar, BTX, LPG, benzin, jet yakıtı ve fuel-oil gibi birçok ürünü işleyebilen yüksek esnekliğe sahip bir tesis olarak öne çıkıyor.

Ayrıca rafineriyle entegre çalışan 575 MW kapasiteli enerji santrali, Sardinya adasının enerji ihtiyacının %40’ından fazlasını karşılıyor. Santral, petrokok ve atık gazları enerjiye dönüştürerek sürdürülebilir üretime katkı sağlıyor.

Heyet, Saras CEO’su Franco Balsama ile Rafineri Müdürü Carlo Guarrata eşliğinde sahayı detaylıca gezdi. Ziyaret kapsamında petrol boşaltma terminalleri, üretim sahası ve enerji santrali yerinde incelendi.


Türkiye'nin Kimya Sanayisinde Yeni Dönem Başlıyor

SASA’nın Yumurtalık’ta inşa etmeyi planladığı tesisin, yalnızca Türkiye ekonomisine değil; çevre ülkelere yönelik ihracat potansiyeliyle bölgesel bir petrokimya merkezi oluşturması hedefleniyor. Edinilen bilgi ve teknolojik referanslarla, projenin uluslararası standartlarda ve yüksek verimlilikle hayata geçirilmesi planlanıyor.

İbrahim Erdemoğlu, bu ziyaretlerin projeye yön verecek nitelikte olduğunu belirterek, “Amacımız sadece üretim değil, aynı zamanda sürdürülebilir, verimli ve küresel ölçekte rekabetçi bir tesis kurmak” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.