Hatay'da Siyah Havuç Hasadında Verim Artışı: Tonla Satılıyor, Fiyatı 4.900 TL!
Geçen yıl 2 ton verim alınan bir dönümden, bu yıl 4 tona kadar çıkılmasının ardından, siyah havuç fiyatı da oldukça yükseldi. Ton başına 4 bin 900 TL'ye satılan siyah havuçlar, başta Konya olmak üzere farklı illere gönderiliyor.
Siyah Havuçta Bu Yıl Rekor Verim
Kırıkhan ilçesinin Kızılkaya Mahallesi'nde siyah havuç hasadı, bu yıl kuraklık ve düşük yağışa rağmen oldukça verimli geçiyor. Çiftçiler, siyah havuçta geçtiğimiz yıl yaşanan verim düşüşüne karşın, bu yıl daha fazla ürün elde ettiklerini belirtiyorlar. Özellikle gıda boyası üreticileri için önemli bir hammadde olan siyah havuç, sanayide kullanımıyla tanınıyor ve şalgam gibi yemeklerde kullanılmıyor.
İleri Teknoloji ile Hasat
Siyah havuç hasadı, geleneksel yöntemlerle değil, makinelerle yapılıyor. 3 adet havuç söküm makinesi ile gerçekleştirilen hasat, dronlarla görüntülendi. Tarım işçilerinin yerine bu makinelerin kullanılması, hem verimliliği artırıyor hem de iş gücü ihtiyacını azaltıyor. Günde ortalama 400 ila 500 ton arasında havuç sökümü yapabilen makineler, hem verimliliği hem de hız açısından insan gücüne kıyasla daha etkili.
Fiyatlar Yükseldi, Talep Arttı
Ton başına 4 bin 900 TL'lik fiyatla satılan siyah havuç, özellikle sanayiciler tarafından talep ediliyor. Bu yılki verim artışı, üreticilerin ve satıcıların yüzünü güldürürken, fiyatların yüksekliği de ürünün değerini gösteriyor. Geçen yıl dönüm başına 1,5 ila 2 ton arasında verim alınırken, bu yıl 4 ila 5 ton arasında verim elde edilmesi büyük bir başarı olarak değerlendiriliyor.
Hatay'da yapılan bu üretim, hem yerel ekonomiye katkı sağlıyor hem de Türkiye'nin sanayi alanında önemli bir ham madde ihtiyacını karşılıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.