Gaziantep'te Kurban Fiyatları İsyan Ettirmişti! Bakanlık'tan Müfettiş Geliyor

Gaziantep'te Kurban Fiyatları İsyan Ettirmişti! Bakanlık'tan Müfettiş Geliyor
Gaziantep’te Üretici Birlikleri, Veterinerler ve Kasaplar Odası tarafından fahiş Kurban fiyatları açıklanmıştı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Üretici Birliklerinin denetlenmesi için Müfettiş istendiği öğrenildi.

Konunun ardından Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık tarafından görevlendirilen Müfettişin Gaziantep’e geleceği ve açıklanan fiyatlarla ilgili birlikleri denetleyeceği öğrenildi.

Gaziantep’te geçtiğimiz günlerde Gaziantep Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Şıh Mehmet Bayraktar, Gaziantep Veterinerler Odası Başkanı Meltem Peri, Gaziantep Damızlık Koyun ve Keçi Üreticileri Birliği Başkanı Osman Türkman, Gaziantep Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Şimşek ve Gaziantep Kasaplar Odası Başkanı Bekir Özsert’in katılımıyla düzenlenen toplantıda kurban fiyatları belirlendi.

Müfetti̇ş Geli̇yor…İşler Karişti“Fiyat Açıklama Yetkileri Yok” 0E48Fb73 262F 4Fd8 B564 76C7D0D02665

FİYAT DUDAK UÇUKLATTI

Kurban Bayramına bir ay kala belirlenen fiyatlara göre, Gaziantep’te kurbanlıkta canlı hayvan kilogram fiyatı, Tosun için 255, Düve için 245, Hallik Toklu için 250, Diğer Irk Toklu için 240, Çebiç/Teke için 240, Koyun-Keçi için ise 200 TL oldu. Kentte kurbanlık almak isteyen bir vatandaşın cebinden çıkacak ücret ortalama 12 bin 500 TL oldu. Üretici Birlikleri tarafından açıklanan Kurban Fiyatlarına Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ve Gaziantep Ticaret İl Müdürü İsmail İncesoy tepki göstermişti.

Müfetti̇ş Geli̇yor…İşler Karişti“Fiyat Açıklama Yetkileri Yok” 328947Fa 6E96 477C B70C 46D8D066F15B

SPEKÜLATİF HAREKET

Kurban fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, “Fahiş fiyata karşıyız! Birliklerin yetkisi olmamasına rağmen piyasada 180-190 TL’ye satılan hayvanların kilosunu, Kurban Bayramı öncesi 240-250 ₺ olarak açıklaması spekülatif bir harekettir. Bu duruma, Ticaret ve Tarım İl Müdürlükleri ile birlikte müsaade etmeyeceğiz. Gerekirse il dışından hayvan getirerek pazar yerlerimizde satışını yapıp, vatandaşlarımızın uygun şartlarda ete ulaşımını biz sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

FİYAT AÇIKLAMA YETKİLERİ YOK

Açıklanan Kurban fiyatlarına Gaziantep Ticaret İl Müdürü İsmail İncesoy’dan tepki göstermişti. Söz konusu birliklerin fiyat açıklama yetkisi bulunmadığını anlatan İncesoy, ‘’Kurban Bayramı yaklaştığı zaman ülke genelinde Kırmızı Et Üreticileri ve Damızlık Koyun ve Keçi Üreticiler Birliği, fiyatları kendi maliyetlerine göre açıklıyorlar. Şöyle bir durumda var, fiyat açıklama yetkisi ilgili Bakanlıklara aittir. Nasıl ki, buğday fiyatını tarım fiyatı Cumhurbaşkanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanıyorsa, Kurban fiyatlarının da birlikler tarafından değil, bağlı olduğu bakanlıklar tarafından açıklanması gerekir. Bağlı olunan Bakanlıkta bulunan kurullarda konu görüşülür, Türkiye ekonomisi, ürünün durumu hesap edilerek fiyat belirlenir.’’

Müfetti̇ş Geli̇yor…“Fiyat Açıklama Yetkileri Yok” Kurban Fiyatları Cep Yakıyoral Alabilirsen!Cep Yakacakki̇m Hakli?Kurbanlık (2)

FAHİŞ ARTIŞ

Açıklanan fiyatlar geçersiz olduğunu anlatan İncesoy, ‘’Piyasada canlı hayvan kilogram fiyatı 185 TL’ye satılıyor. Bayram öncesinde 185 ila 200 TL arasında değişen fiyatlara kurban kestirirken, 250 TL fiyat açıklamanın bir anlamı yok. Türkiye’de enflasyon durağanlaştı, dolarda ya da fiyatlarda bir artış yok. Artış olmadığına göre, bir ay için yüzde 35 oranında zam yapmak fırsatçılık aynı zamanda da fahiş fiyat artışıdır. Ticaret İl Müdürlüğü olarak durumu Bakanlığa ileteceğiz. Stokçuluk ve fahiş fiyata giriyor, piyasayı bozuyorlar. Ticaret Bakanlığına yazıyla durumu bildireceğiz’’ ifadelerini kullanmıştı.

VALİ ÇEBER’İ ZİYARET ETTİLER

Vatandaşlardan da yükselen tepkilerin ardından Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Gaziantep Valisi Kemal Çeber’i ziyaret etti. Ziyarette Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Kararyılan ve Ticaret İl Müdürü İsmail İncesoy da yer aldı.

VALİ ÇEBER İSTİŞARE YAPILMASINI İSTEDİ

Ziyarette gündem ise Üretici Birlikleri tarafından açıklanan Kurban Fiyatları oldu. toplantıda Birliklerin fiyat açıklama yetkisi bulunmadığı vurgulanırken Vali Kemal Çeber de, Kurban Fiyatları ile ilgili yapılacak bir değerlendirmenin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri ile neden istişare yapılmadığını sorduğu öğrenildi.

Müfetti̇ş Geli̇yor…Gnswndixmaaag12 1

BAKANLIKTAN MÜFETTİŞ İSTENDİ

Üretici Birliklerinin açıkladığı Kurban Fiyatlarının ardından Ticaret İl Müdürlüğünün yanı sıra Tarım ve Orman İl Müdürlüğü de harekete geçti. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Üretici Birliklerinin denetlenmesi için Müfettiş istendiği öğrenildi. Önümüzdeki günlerde görevlendirilen Müfettişin, denetim çalışması yapacağı öğrenildi.

Kaynak:gaziantepdogus.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum