Gaziantepli Et Alamayacak Hale Geldi! Et Fiyatları Uçuyor

Gaziantepli Et Alamayacak Hale Geldi! Et Fiyatları Uçuyor
Gaziantep ve Türkiye genelinde ekonomik krizin etkileri, gıda fiyatlarına yapılan zamlarla belirgin bir şekilde görülüyor. Özellikle kırmızı et fiyatlarındaki artış, tüketicileri zor durumda bırakıyor.

Yapılan son araştırmalara göre, son bir yıl içinde dana eti fiyatları yüzde 83.4, kuzu eti fiyatları ise yüzde 118 artış gösterdi. 2024 yılının ilk çeyreğinde kırmızı ete gelen zam yaklaşık yüzde 40 oranında gerçekleşti.


Türk Lirası'nın döviz kurları karşısında yaşadığı dramatik değer kaybı, enflasyon sorununu daha da ağırlaştırdı. Hızla yükselen fiyatlar, emeklilerden işçilere, tüm yurttaşları etkilemekte ve onları birçok temel ihtiyaçtan mahrum bırakmaktadır. İğneden ipliğe gelen zamlar, sofralarda et görmeyi artık neredeyse imkansız bir hale getirdi.


Sözcü gazetesinin haberine dayandırılan bilgilere göre; Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin verileri, kırmızı et fiyatlarındaki artışı detaylı bir şekilde ortaya koyuyor. 2024 yılında kuzu eti fiyatları ilk üç ayda yüzde 39.3 zamlandı. Ocak ayında 458 TL olan kuzu eti şubat ayında 591.48 TL'ye, mart ayında ise 638.52 TL'ye ulaştı. Aynı zamanda dana eti fiyatları da yüzde 24.8 artarak mart ayında 517 TL'ye yükseldi.


Diğer yandan, mart ayı verilerine bakıldığında; tavuk eti yüzde 16.2, kuzu eti yüzde 7.9 ve dana eti yüzde 7.8 oranında fiyat artışı gösterdiği tespit edildi.


Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nin verilerine göre ise durum daha da ciddi bir hal alıyor. Nisan ayının ilk haftası itibarıyla, yağsız dana eti kilogram başına 364 TL ve kuzu etinin kilogram fiyatı 415 TL olarak belirlendi. Bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında dana ve kuzu etindeki fiyat artışı sırasıyla yüzde 83.4 ve yüzde 118'e ulaştı. Bu artışların son tüketiciye yansımaları, et çeşitlerine göre yüzde 100'ün yakınında farklılıklar gösteriyor.


Ocak ayında 439 TL olan dana pirzola antrikot fiyatı %68 artarak 739 TL'ye çıktı. Kuzu kuşbaşı ise güncel olarak 765 TL'den alıcı buluyor. Dana incik ise ocak ayında 359.9 TL'den satılırken, nisan ayına gelindiğinde fiyatı yüzde 47 artışla 529 TL'ye ulaştı. Gaziantep başta olmak üzere tüm Türkiye'de artan et fiyatları, tüketicilerin ciddi oranda mutfak harcamalarını etkilemekte ve beslenme alışkanlıklarında değişikliklere yol açmaktadır.

Kaynak:Cumhur Dülek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.