Gaziantep'te Ev Sahipleri Dikkat! Bunu Yapmazsanız Faydalanamıyacaksınız

Gaziantep'te Ev Sahipleri Dikkat! Bunu Yapmazsanız Faydalanamıyacaksınız
21 bin liranın üzerinde kira geliri elde eden beyan edecek.

Örneğin, aylık 1.700 lira kira bedeliyle bir konut kiraya veren vatandaş, yıllık toplamda 20 bin 400 lira gelir elde ettiği için istisna altında kaldığından beyanname vermesine gerek kalmayacak.



Beyanda Bulunmayanlar İstisnadan Yararlanamayacak

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan rehbere göre, yıllık 21 bin liraya kadar olan konut kira gelirleri vergi istisnasına tabi. Ancak, eğer kira geliri bu tutarın üzerindeyse veya zamanında beyan edilmezse, istisnadan faydalanmak mümkün olmayacak. Yine de, beyanın gecikmeli olsa dahi yapılabileceği ve bu durumda istisnadan yararlanılabileceği belirtiliyor. İstisna miktarını aşan kira gelirlerinde ise 21 bin lira beyan edilen gelirden düşülebilecek.



Ortak Mülkiyet ve Mirasçılara İlişkin Düzenlemeler

Bir konutun birden fazla kişi tarafından paylaşılması durumunda, her bir ortak için 21 bin liralık istisna tutarı ayrı ayrı uygulanacak. Ayrıca, miras nedeniyle birden fazla mirasçıya geçen bir gayrimenkulde, gelirin paylaşılmamış olması halinde de her mirasçı ayrı ayrı bu istisnadan yararlanabilecek.



İstisnadan Faydalanamayacak Kişiler

Ticari, zirai veya mesleki faaliyetlerinden ötürü kazanç beyanında bulunmak zorunda olan vatandaşların bu istisnadan faydalanamayacakları belirtildi. Aynı şekilde, toplam geliri 2023 yılı için belirlenen 550 bin liralık üçüncü gelir dilimi sınırını aşan kişiler de istisnadan yararlanamayacak.



Örnek Durum: İstisnadan Yararlanma Koşulları

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın verdiği bir örneğe göre, bir mükellefin 120 bin lira konut kira geliri ile birlikte diğer gelirlerin toplamı 660 bin lira olduğunda, bu sınırın 550 bin lira olarak belirlenen üçüncü gelir dilimi limitini aşması nedeniyle, kişi 21 bin liralık istisnadan yararlanamayacak.



Dilekçe ile İstisna Bildirimi

Kiradan herhangi bir gelir elde edilmemesi ya da istisna miktarının altında bir gelir elde edilmesi durumunda, beyanname vermek yerine durumun bir dilekçe aracılığı ile vergi dairesine bildirilebileceği aktarıldı. Bu dilekçenin verilme nedenleri arasında çeşitli koşullar sıralanırken, dilekçe verme süreci ve gereklilikleri vatandaşlar için kolaylık sağlamayı amaçlıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.